latinica  ћирилица
05/03/2021 |  19:07 ⇒ 06/03/2021 | 08:18 | Autor: RTRS

Godinu dana od prvog slučaja virusa korona u Srpskoj (VIDEO)

Godina je dana od prvog potvrđenog slučaja virusa korona u Srpskoj.

Već 365 dana većina medijskih izještaja počinje brojem novozaraženih, a građani se, manje ili više uspješno, pridržavaju mjera koje su nam život izmijenile iz korijena.

Od prvog slučaja, u Srpskoj je bilo zaraženo više od 44 hiljade, a preminulo je 2.277 ljudi.

Petog marta prošle godine pozitivan test na virus korona dobio je Banjalučanin koji je boravio na radu u Italiji i njegov sin. 26 učenika i 12 nastavnika Osnovne škole "Branko Ćopić" tada je boravilo u izolaciji.

- Sva djeca iz kontakta i nastavnici su negativni - rekao je tog 5. marta prošle godine Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, istog dana rekao je da će svi dobiti riješenje o izolaciji i da ne smiju da krše izolaciju.

Tog dana izvršena je dezinfekcija svih školskih prostorija.

U godini koja je iza nas imali smo policijski čas, stajali u redovima ispred trgovina, naučili da bez maske ne izlazimo iz stana.

Djeca su nastavu pratila ispred TV ekrana, a odrasli radili od kuće.

Maske ćemo još dugo da koristimo, ali i dalje ih nerado nosimo.

Neke mjere bile su popularne, neke baš i ne, ali bez njih se i dalje ne može.

- Mjere se donose shodno onome kako podaci pokažu, koja su to lica najviše zaražena, koja je to dobna skupina, gdje se oni prema epidemiološkoj anamnezi najčešće kreću, kakvo je porijeklo same zaraze tog lica - pojasnio je ministar Šeranić.

U proteklih godinu dana u Univerzitetskom kliničkom centru pregledano je oko 20.000 pacijenata, 5.000 bilo je na liječenju, od toga 1.000 na intenzivnoj njezi.

- Najmlađi pacijent je bio od godine dana, a najstariji od 95 godina. Pacijent koji je bio u intenzivnoj je imao 10 godina - precizirao je Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Posljednjih dana broj zaraženih ponovo raste, pa je i danas virus potvrđen kod još 176 osoba. U Institutu za javno zdravstvo danas je počela revakcinacija zdravstvenih radnika. Drugi krug vakcinisanja otpočeo je sa direktorom Instituta, generalnim direktorom Univerzitetskog kliničkog centra, a tokom dana revakcinisano je još 30 zdravstvenih radnika UKC-a.

- Kako bismo mogli ući sigurno u proces vakcinacije, nama je neophodna mnogo bolja epidemiološka situacija - istako je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

- Što brža vakcinacija će smanjiti i cirkulaciju virusa i smanjiti nastanak novih mutiranih sojeva. Dakle, u tom smislu moramo svi zajedno da djelujemo. Da bismo imali zdravstvene radnike koji će da provode vakcinaciju moramo da održimo koliko - toliko stabilnu epidemiološku situaciju - zaključuje Јela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Čak i uz juče pooštrene epidemiološke mjere, rast broja novozaraženih, navode stručnjaci, očekuje se i narednih deset do 15 dana.

Rečenica: "Naredne dvije sedmice su ključne", čini se, aktuelna je i nakon punih godinu dana.