latinica  ћирилица
06/03/2021 |  18:46 ⇒ 07/03/2021 | 08:08 | Autor: RTRS

Sahranjen episkop Atanasije, jedan od najvećih teologa našeg vremena (FOTO/VIDEO)

Hercegovina se oprostila od episkopa Atanasija. Više hiljada vjernika iz Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske, Crne Gore i Srbije, prisustvovalo je zaupokojenoj liturgiji i sahrani kod manastira Tvrdoš. Ispraćaju su, pored ostalih, prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, i ministri Lukač i Pašalić, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, brojni zvaničnici, arhijereji, monaštvo i sveštenstvo SPC.
Sahrana episkopa Atanasija - Foto: SRNA
Sahrana episkopa AtanasijaFoto: SRNA

Zvona manastira Tvrdoš ispratila su na posljednji počinak episkopa Atanasija, koji je na prostoru Hercegovine, s manjim prekidima, boravio od 1992. godine. Ostaće upamćen kao jedan od najvećih teologa našeg vremena, intelektualac oštre riječi i mekog srca, duhovnik koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskom narodu i pravoslavlju uopšte. Zaupokojenu liturgiju predvodio je mitropolit Hrizostom, uz sasluženje deset episkopa Srpske pravoslavne crkve.

U oproštajnom pismu, koje je pročitao mitropolit Hrizostom, patrijarh srpski Porfirije rekao je "da su tamo, gdje je bio blaženopočivši vladika Atanasije, bili i sveti oci i učitelji crkve, tamo je bio i Hristos, čijom silom je vladika Atanasije hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji".

- Danas svi mogu da posvjedoče riječima apostola Pavla: vladiko Atanasije dobar si rat ratovao, trku si završio, vjeru si održao - poručio je Hrizostom, mitropolit dabrobosanski.

Litija stigla u manastir Tvrdoš (foto:atvbl.com)

Za vladikom Atanasijem tuguje najviše njegova Hercegovina, od Prenja do Mora, Prebilovaca preko Nevesinja i Bileće do Ljubinja i Trebinja. Dolaskom u Hercegovinu, vratio je vjeru, ohrabrenje i nadu srpskom narodu

- Izvukao je korov iz nas, nakupljen tokom ratnih godina, pomagao i tješio majke poginulih, invalide, bolesne - kaže Dragan Davidović, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske.

Vladika Atanasije, kao čovjek psalamskih dubina, živio je tako da je njegovo prisustvo bilo blagoslov za sve hrišćane, rekao je episkop zapadnoamerički Maksim. Bio je hristoliki sveštenik, čija bogoslovska služba ne prestaje da odzvanja u crkvama u Hercegovini i cijeloj vaseljeni.

Sahrana episkopa Atanasija

- Tu su danas oni koje je najviše volio. To su djeca, koja su donijela zemlju sa Gazimestana, iz Gračanice - pripovjeda  Maksim, espikop zapadnoamerički.

Posebno dirljivim riječima, od svog duhovnog oca, oprostio se episkop diseldorfski i njemački Grigorije, koji je od Atanasija naslijedio episkopski tron.

U pogrebnoj povorci, od Sabornog hrama do Manastira Tvrdoš, na putu dugom pet kolometara, nalazilo se više hiljada vjernika i poštovalaca blaženopočivšeg Atanasija. Po svojoj želji, sahranjen je u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg, u porti manastira Tvrdoš, koji je sam sagradio. Posljednje riječi episkopu Atanasiju uputio je episkop budimljansko-nikšićki Јoanikije, istakavši da će ostati u srcima svakog Hercegovca, svakog Srbina.