latinica  ћирилица
06/03/2021 |  18:58 ⇒ 18:58 | Autor: SRNA

Tiodorović: U utorak ćemo tražiti oštrije mjere

Medicinski dio Kriznog štaba Vlade Srbije u utorak, 9. marta, tražiće da se pooštre mjere u borbi protiv virusa korona, ukoliko ne bude bilo pomaka nabolje nakon vikenda, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.
Branislav Tiodorović (foto:Tanjug/Dimitrije Nikolić) -
Branislav Tiodorović (foto:Tanjug/Dimitrije Nikolić)

On kaže da problem predstavlja to što su bolnice u Beogradu ili pune ili su pred samim punjenjem i da bi ljudi trebalo da shvate da je situacija ozbiljna.

Tiodorović ističe da Medicinski dio Kriznog štaba nije zadovoljan aktuelnim mjerama i da je tražio daleko oštrije mjere na duži period.

- Insistirali smo na rigoroznoj kontroli mera sa primenom krivičnog zakona kod onih koji ne poštuju mere, a to se posebno odnosi na one koji organizuje žurke. Svaka lokalna zajednica mora da snosi odgovornost za svoju situaciju - rekao je Tiodorović za "Blic".

On je ukazao i na novu pojavu da mladi koji dobiju simptome ne odlaze na testiranje, već ako imaju lakšu kliničku sliku ni ne pokušavaju da odu kod ljekara, niti se zadržavaju u samoizolaciji, što je veoma opasno, jer na taj način šire virus.

- To se vidi po strukturi onih koji umiru, dve trećine umrlih su stariji od 65 godine, ovamo imamo pune bolnice i sa mladima, a zaražavaju ih oni koji ne poštuju mere - rekao je Tiodorović, koji je i član Kriznog štaba.

U Srbiji od danas u podne, pa do ponedjeljka u 6.00 časova, rade samo prodavnice hrane, lijekova i benzinske pumpe, a od ponedjeljka na onlajn nastavu prelaze srednje škole.