latinica  ћирилица
07/03/2021 |  21:28 | Autor: SRNA

Roskomnadzor traži od Fejsbuka da vrati objave ruskih medija

Savezna služba za nadzor u oblasti komunikacija, informacionih tehnologija i medija Rusije /Roskomnadzor/ uputila je zahtjev Fejsbuku da vrati pristup brojnim publikacijama na nalozima nekoliko ruskih medija, jer postupci ove društvene mreže "krše ključne principe slobodnog širenja informacija, nesmetan pristup njima i predstavljaju čin cenzure".

U saopštenju Roskomnadzora navodi se da je ova društvena mreža blokirala tekstove o pritvaranju pristalica ukrajinske neonacističke grupe MKU sredinom februara, koji su objavljeni sa linkom na Federalnu službu bezbjednosti Rusije /FSB/.

Roskomnadzor je podsjetio da je predsjednik Rusije Vladimir Putin 24. februara potpisao zakon o novčanim kaznama za kršenje prava državljana Rusije na internetu, uključujući cenzuru medija, koji stupa na snagu 30 dana od dana zvaničnog objavljivanja.

Pres-služba medijske grupe "Rusija sevodnja" saopštila je da su postupci društvene mreže uticali i na naloge agencije RIA Novosti i radio Sputnjika.

- Blokiranje naših materijala zasnovanih na pouzdanim zvaničnim izvorima predstavlja Fejsbukov čin cenzure. Incident se može smatrati samo kao nepoštovanje prava građana na slobodan pristup informacijama - naglašava se u saopštenju.

Iz Roskomnadzora ističu da je neprihvatljivo i da sadržaj na "Runetu" ocjenjuju organizacije i moderatori iz Ukrajine i baltičkih zemalja, koji su "namjerno politički angažovani prema ruskim medijima".