latinica  ћирилица
08/03/2021 |  07:09 ⇒ 10:08 | Autor: SRNA

Đoković piše istoriju tenisa

Srpski teniser Novak Đoković danas je započeo istorijsku 311. sedmicu na prvom mjestu ATP liste, što nije pošlo za rukom nijednom drugom teniseru otkako je uveden sistem rangiranja igrača 1973. godine.
Novak Đoković (Foto: DjokerNole) - Foto: Twitter
Novak Đoković (Foto: DjokerNole)Foto: Twitter

Đoković je danas oborio rekord Švajcarca Rodžera Federera od 310. sedmica na prvom mjestu ATP liste.

Tim povodom juče je u Bijeljini održana manifestacija "Bijeljina slavi Novaka Đokovića", kojoj je prisustvovao i otac najboljeg svjetskog tenisera Srđan Đoković, dok će danas prijestonica Srbije odati priznanje Noletu.

Na fasadi zgrade Skupštine grada Beograda, od 19.00 do 22.00 časa, biće prikazana projekcija snimaka sa Đokovićevim najboljim potezima u dosadašnjoj karijeri.

Osim toga, na bilbordima u gradu će biti ispisane poruke zahvalnosti Đokoviću, a zgrade u Beogradu, koje imaju ugrađenu dekorativnu rasvjetu - Palata Albanija, zgrada Narodne skupštine, Fontana na Slaviji, Brankov most, Most na Adi, biće osvijetljene bojama srpske zastave.

Novak već sada u vlasništvu ima neke od najvećih rekorda. Osim broja sedmica na prvom mjestu ATP liste, rekorder je i po broju masters titula - 36, po broju godina završenih na prvom mjestu - šest, kao i Pit Sampras.

Osim toga, postavio je rekord po broju titula na Australijen openu i sada ih ima devet, što je za tri više od Roja Emersona i Federera.

Preostaje mu još nekoliko rekorda, uključujući i onaj najvažniji, po broju grend slem titula. Federer i Rafael Nadal imaju po 20, dok ih Đoković prati sa 18 i teoretski već ove godine može da ih pretekne, čime bi u svakom smislu bio najbolji teniser svih vremena.