latinica  ћирилица
08/03/2021 |  15:56 ⇒ 19:36 | Autor: RTRS

Dodik: Nećemo prihvatiti imenovanje novog visokog predstavnika

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, povodom zahtjeva za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, rekao je da očekuje da Parlament usvoji zaključak o neprihvatanju imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, ukoliko ono bude provedeno na nezakonit način kao što je to bio slučaj sa većinom dosadašnjih.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Nećemo prihvatiti imenovanje visokog predstavnika ako to ne bude u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, što podrazumijeva mišljenje strana potpisnica i Savjeta bezbjednosti, što je do sada ispoštovano samo u slučaju Karla Bilta - rekao je Dodik u izjavi za Radio Republike Srpske.

Ako se to ipak dogodi, ističe Dodik, to imenovanje će biti ignorisano u skladu sa skupštinskim zaključkom koji bi zahtjevao da se izbor obavi na legitiman način poštujući i stavove strana potpisnica.

Dodik je naglasio da nikakav savjet za implementaciju mira ne može biti zamjena za strane pobrojane u Aneksu 10.

- Od parlamenta očekujem da se izjasni o ovom pitanju i da time Narodnoj skupštini Republike Srpske vratimo legitimitet odlučivanja o svim aspektima provođenja dejtonskog mirovnog sporazuma - zaključio je Dodik.