latinica  ћирилица
09/03/2021 |  07:10 ⇒ 07:10 | Autor: SRNA

Oprezno zbog poledice i učestalih odrona

Na većini putnih pravaca jutros se vozi nesmetano, po suvim kolovozima, ali se vozačima u višim predjelima zbog poledice savjetuje oprez, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Oprezna vožnja je neophodna i zbog povećane opasnosti od odrona, posebno na dionici Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje sa Crnom Gorom, gdje je putnički saobraćaj otežan, a za teretna vozila obustavljen.

Vangabaritni teret prevozi se dionicama Stanić Rijeka-Doboj-granični prelaz Brod i Ledenice-Crkvine-Doboj-Karuše i Ledenice-Modriča-Јohovac-auto-put-Banjaluka-Manjača-Velečevo, pa se vozačima skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na putevima na kojima se izvode radovi, obavezno je poštovanje privremene saobraćajne signalizacije.

Obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta Kozarac-Lamovita i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog deminerskih radova na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, od 8.15 do 15.05 časova radnim danima, dolaziće do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja vozila.

Radovi su aktuelni na putnom pravcu od Modriče prema Doboju, zatim na ulazu u Doboj iz pravca Rudanke gdje je u toku izgradnja kružnog toka, te na području Kotor Varoša i u Banjaluci.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice na magistralnom putu Klašnice-Laktaši saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava se obilaznim putem kroz Laktaše, dok je zabranjen prolazak teretnih vozila, osim za vozila dostave i vozila čije odredište je prije zone radova.

Sav teretni saobraćaj preusmjerava se na auto-put. Iz pravca Gradiške petlja to je "Aleksandrovac", iz pravca Banjaluke kod hotela "Ćubić", iz pravca Prnjavora petlja "Drugovići", a iz pravca Srpca petlja "Laktaši".

AMS preporučuje vozačima koji putuju ili treba da putuju kroz Laktaše da koriste auto-put "Deveti januar" i na taj način smanje saobraćaj u centru ove opštine.

Radovi se izvode i na regionalnim putnim pravcima Tedin Han-Križ /granica Republike Srpske i FBiH/, Ugljevik-Glavičice u rejonu Starog Ugljevika, Ukrina-Klupe, u mjestu Šnjegotina i Ukrina-Gornja Vijaka, dok je zbog klizišta obustavljen saobraćaj na dionici Mrakovica-Podgradci.

U FBiH se zbog radova usporeno saobraća na auto-putu u zonama petnji Lašva, Kakanj, Visoko i Podlugovi. Prolazak vozila reguliše saobraćajna signalizacija.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na putu Konjic-Јablanica zbog čega se saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim časovima, od 23.00 do 4.30 časova saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Јasen na putu Prozor-Јablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila mase iznad sedam i po tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima Živinice-Banovići i Kaonik-Gromiljak.

Kada je riječ o graničnim prelazima, jutros nema dužih zadržavanja.

Vozačima se savjetuje da voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna