latinica  ћирилица
09/03/2021 |  18:29 ⇒ 10/03/2021 | 07:12 | Autor: RTRS

Posebna sjednica NSRS o ocjeni rada visokog predstavnika (VIDEO)

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se ocjenjivati rad visokog predstavnika i primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, biće održana sutra od 12.00 časova, odlučio je skupštinski Kolegijum. Na sjednici će se obratiti srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, na čiji zahtjev je sjednica i sazvana.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Posebna sjednica je potrebna i važno je da se razgovara o ovoj temi u vrijeme kada aktuelni visoki predstavnik najavljuje odlazak, a govori se o imenovanju novog. Došlo je vrijeme da, bez međunarodnog faktora, domaći političari preuzmu odgovornost, poručio je predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović.

- Duži vremenski period ovdje u Republici Srpskoj je prisutno mišljenje da visoki predstavnik treba da završi svoj mandat i da je većina zahtjeva koji su postavljeni pred organe BiH, Republike Srpske su izvršeni prema međunarodnoj zajednici i da međunarodna zajednica treba da ohrabri domaće političare da preuzmu odgovornost za poslove koje rade i za ono za šta ih građani biraju - rekao je Čubrilović.

Predlagač posebne sjednice, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, ističe da se odluke Narodne skupštine, koja predstavlja Republiku Srpsku, moraju uvažavati. Dodik kaže da, ako ponovo bude nametnuta priča o izboru visokog predstavnika, Republika Srpska ne može da prihvati nikoga ko nije izabran u skladu sa Aneksom 10, a da bi tako bilo, između ostalih, moraju da pitaju i Republiku Srpsku.

- A pošto nas ne pitaju, tražićemo od Srbije da se jasno izjasni oko toga, i od Hrvatske i FBiH. I sada imate situaciju -Srpska je za ukidanje OHR, Srbija je za ukidanje OHR-a, Hrvatska isto. U Federaciji pola političke strukture je za ukidanje OHR-a to su Hrvati, a na nivou BiH 2/3 strukture vlasti je za ukidanje OHR-a, to su Srbi i Hrvati, samo Bošnjaci nisu - naveo je Dodik.

Stav PDP-a je da OHR treba da ide iz BiH ali da je posebnu sjednicu Parlamenta Srpske trebalo odgoditi nekoliko dana, jer je o krupnim pitanjima potrebno jedinstvo svih političkih faktora.

- Po mom dubokom uvjerenju dužno je i obavezno pokušati po svaku cijenu postići jedinstvo svih političkih partija u NSRS - smatra Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS.

A da jedinstva neće biti potvrdio je šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić, koji sjednicu naziva politikantskom. DNS smatra da Republika Srpska i BiH ne mogu da funkcionišu bez visokog predstavnika, čiji zadatak je da iskorijeni političku korupciju.

- Stav SDS-a je da treba voditi diplomatsku politiku, a ne sukob. Prejake su svjetske i međunarodne organizacije da bi se mi igrali ovako - tvrdi Stanić.

Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a, dodaje:

- Premali smo mi da možemo ići protiv moćne međunarodne zajednice.

Savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Radovan Kovačević smatra da je sramna ocjena opozicije da je "politikanstvo" sazivanje posebne sjednice na kojoj se brane ustavna ovlašćenja Srpske. Smatra da Parlament treba da pošalje jasnu poruku da OHR mora biti konačno zatvoren, a visoki predstavnik da ode iz BiH.

Odgovarajući na zamjerke opozicije da nisu dobili skupštinski materijal od predlagača sjednice i da nije bilo konsultacija svih partija, predsjednik Parlamenta je poručio da to nije tačno i da su materijale svi dobili nakon održanog Kolegijuma.