latinica  ћирилица
09/03/2021 |  18:40 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Apelacija SDA udar na temelje dejtonske BiH (VIDEO)

Dio delegata Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske, koji apelacijom od Ustavnog suda BiH traži da Zakon o šumama Srpske proglasi neustavnim, računa na podršku Ustavnog suda BiH, ali i OHR-a i to je jasno i zvaničnicima i pravnicima u Srpskoj. To je, upozoravaju, još jedan pokušaj prenosa nadležnosti, koji Srpska ne smije dozvoliti.
Vijeće naroda Republike Srpske (Foto: pressrs.ba) -
Vijeće naroda Republike Srpske (Foto: pressrs.ba)

Apelacija sedmorice delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske, koji traže da Zakon o šumama bude stavljen van snage, udar je na Republiku Srpsku i njenu imovinu, jednoglasni su njeni zvaničnici.

- To je udar i na temelje dejtonske BiH, s kojom se oni nikad nisu saživjeli, jer je njihova vizija BiH ona u kojoj jedan dominira nad drugima. Ovom apelacijom ne osporava se samo konkretan zakon, već i Ustav BiH, u kojem ne postoji nijedna odredba, koja bi Bosni i Hercegovini priznavala pravo vlasništva i gazdovanja šumom i šumskim zemljištem - naglašava predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanović za Glas Srpske ističe da podnosioci apelacije računaju na podršku Ustavnog suda BiH, stranih sudija, OHR-a i dijela međunarodnog faktora, s namjerom razvlašćivanja Srpske i pravljenja unitarne države.

- Ono što je najšokantnije jeste to što u apelaciji osporavaju pravo Srpskoj da, svojim zakonodavstvom, reguliše oblast gazdovanja i upravljanja šumama i šumskim zemljištem - kaže predsjednica Srpske.

Ovo je, kaže predsjednik Parlamenta Srpske Nedeljko Čubrilović, samo način usporavanja realizacije i donošenja zakona. Od Ustavnog suda BiH očekuje da se pridržava svojih nadležnosti.

- Očekujem, da se ponaša kao Ustavni sud, da pravo bude ispred svega, ispred politike, a ne da bude promoter pojedinih politika u BiH.

Profesor banjalučkog Pravnog fakulteta Vitomir Popović poručuje da odgovor Republike Srpske mora da bude jasan - prenos nadležnosti ne smije se dozvoliti.

- Ako se ovako oduzima poljoprivredno i šumsko zemljište, hoće sutra tako tražiti i da se ukine naziv Republika Srpska?! Republika Srpska je potpisnik Dejtona i naš odgovor i odgovor institucija mora da bude krajnje jasan - ne smije se dozvoliti mijenjanje nadležnosti ni milimetar - jasan je Popović.

Da apelacija kojom Srpskoj osporavaju vlasništvo nad šumama predstavlja još jedan atak na imovinu Republike, stav je i resornog minstarstva. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić plaši se posljedica koje to može izazvati.

- Naravno da ne možemo očekivati da će Republika Srpska dozvoliti da joj se uzimaju šume i šumsko zemljište, ali sigurno će doći do reakcija institucija i to samo izaziva dodatni stres, dodatni politički problem, a to ne treba ni FBiH ni Srpskoj - smatra Pašalić.

Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, kaže da iza apelacije vjerovatno stoji namjera SDA da oduzme nadležnost i nad poljoprivredom, vodoprivredom i šumarstvom i prenese je na nivo BiH, stvarajući novo ministarstvo u Savjetu ministara.

Očigledno je, kaže Petković, da se Republici Srpskoj žele nametnuti odluke, i da bošnjački političari ono što su ranije završavali preko visokog predstavnika, sada završavaju preko Ustavnog suda BiH.