latinica  ћирилица
09/03/2021 |  18:58 ⇒ 22:46 | Autor: RTRS

Turkovićeva u Njemačku ušla sa lažnim testom, pa obmanula šefa diplomatije (VIDEO)

U iščekivanju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se ocjenjivati rad visokog predstavnika i primjena Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, rasplamsavaju se sporenja o sudbini OHR-a i eventualnom izboru nasljednika Valentina Incka.
Bisera Turković - Foto: RTRS
Bisera TurkovićFoto: RTRS

Njemački kandidat za visokog predstavnika Kristijan Šmit dobio je konkurenciju. Svog favorita DŽozefa Ingrama, penzionisanog zvaničnika Svjetske banke, ponudila je Kanada.

A hronično razjedinjena BiH opet šalje dijametralno suprostavljene poruke. Dok Srbi i Hrvati zagovaraju gašenje Kancelarije, bošnjački zvaničnici i dalje vape za međunarodnim protektoratom.

Ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković ne prestaje do šokira domaću i svjetsku javnost. Osim što je, kako prenose portali, u Njemačku pokušala da uđe sa falsifikovanim pi-si-ar testom i naoružanom pratnjom, što je nezabilježeni skandal, na samo njoj svojstven način zaboravila je i na davno okončani Bregzit, pa je Veliku Britaniju ponovo vratila u Evropsku uniju.

Osim toga, njemačkom šefu diplomatije Hajku Masu iznijela je i "stav" o potrebi jačeg angažmana OHR-a u BiH. Uobičajeno, bez da je takvu usaglašenu instrukciju, kako to zakon nalaže, dobila od Predsjedništva BiH. I odmah joj je stigao odgovor srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika.

Opširnije u prilogu: