latinica  ћирилица
09/03/2021 |  23:50 ⇒ 10/03/2021 | 00:05 | Autor: B92

Porto izbacio Јuventus; Borusija kroz triler do četvrtfinala

Fudbaleri Porta i Borusije Dortmunda, prvi su četvrtfinalisti Lige šampiona.
Fudbalska Liga šampiona (foto: twitter.com/clubbrugge) -
Fudbalska Liga šampiona (foto: twitter.com/clubbrugge)

Trofej Lige šampiona ostaće i ove sezone nedosanjan san za Јuventus.

U revanšu u Torinu igrali su se produžeci, a rezultat je bio 3:2 za Јuventus, pa je sa ukupnih 4:4 uz gol više u gostima vrlo disciplinovani portugalski tim prošao u četvrtfinale.

Јuventus je i ove večeri, uprkos tome što je igrao sa igračem više od 54. minutu bio vrlo smušen, usporen, bez energije i kreacije i to je platio najbolnijim porazom u sezoni.

Šta je razlog tome, ostaje na čelnicima "stare dame" da procijene, a mnogi prstom upiru u nekadašnjeg fudbalskog "Mocarta", ali još uvijek vrlo mladog stručnjaka, Andreu Pirla.

Јuventus je odigrao katastrofalno prvo poluvrijeme, iako ga je otvorio stopostotnom šansom Alvara Morate, kada je Marćesin volšebno odbranio.

Porto je bio mnogo konkretniji, ofanzivnije orijentisan i to mu se isplatilo u 19. minutu. Zapravo, Mehdi Demiral je poklonio penal startom nad Taremijem, a siguran sa 11 metara bio je Serđo Oliveira.

I uprkos vođstvu, Porto nije odustajao od prijetnji Vojčehu Ščešnjem, a Јuventus je bio vrlo smušen, usporen i bez kreacije. To se promijenilo u nastavku, jer je već u 49. minutu Federiko Kijeza postigao veoma lijep gol za izjednačenje. Kristijano Ronaldo je izbjegao ofsajd i lijepo odložio do Kijeze koji je pogodio dalji ugao.

Samo pet minuta kasnije novi "bajpas" Јuventusu dao je Mehdi Taremi koji je napravio nevjerovatnu glupost šutnuvši loptu poslije sudijskog zvižduka. Bjorn Kujpers nije imao izbora i morao je da ga isključi.

Taj potez je usmjerio meč u potpuno drugom pravcu od dotadašnjeg kursa, jer je Јuve u 63. minutu potpuno preokrenuo.

Huan Kvadrado je centrirao sa desne strane, a to je u 14. asistenciju Kolumbijca ove sezone pretvorio, ponovo, Kijeza.

Rušio se Porto, ali ga Јuventus nije srušio. Bila su dovoljna dva-tri opasna napada gostiju da upali lampicu za opreznost "stare dame" i da se "ručna povuče".

U nadoknadi vremena poništen je gol Alvaru Morati zbog malog ofsajda, a potom je Kvadrado pogodio prečku fantastičnim udarcem lijevom nogom sa preko 20 metara.

U produžecima vrlo nervozna igra i jednih i drugih, vjerovatno usljed fizičke istrošenosti i praktično nije viđeno ništa. Sve do 115. minuta.

Tada je Serđo Oliveira izveo slobodan udarac sa preko 20 metara, loptu poslao kroz noge Kristijana Ronalda i savladao Ščešnjeg za erupciju oduševljenja gostiju.

Međutim, samo minut i po kasnije je Јuventus odgovorio. Poslije kornera sa desne strane je Rabio skočio i pogodio za 3:2.

Krenula je opsada gola, prava drama, čak i na silu su pokušavali Italijani, ali nije bilo vremena i Porto je u četvrtfinalu!

Sevilja bez četvrtfinala

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u četvrtfinale Lige šampiona kroz triler.

Norveška gol mašina bila je neuhvatljiva u 35. minutu poslike asistencije Marka Rojsa, a potom i u 54. iz penala, dosuđenog putem VAR-a.

Ali se Andalužani nisu predavali, uspjeli su da izbjegnu poraz, a malo je falilo i da odvedu meč u produžetke.

Prvo je, takođe sa "bijele tačke", smanjio Јusef En Nesirija 20 minuta pre kraja, a onda i u 95. unio dramu.

Ipak, nije bilo vremena za preokret Sevilje...

Ono što je najupečatljiviji utisak je da je Haland ispisao istoriju kao igrač koji je najbrže došao do 20. gola u Ligi šampiona, poslije samo 14 utakmica (rekorder bio Hari Kejn sa 24 meča).

Ali malo je nedostajalo da mu svu slavu pokupi turski sudija DŽunejt Čakir, blago rečeno, čudnim odlukama...

Prvo je neshvatljivo poništio gol Halandu, između njegova dva, zbog faula u napadu, a onda kao da je pokušao da se "opere" i dosudio je novi i to bizaran.

Lopta je bila daleko od Halanda, ali je Čakir uz pomoć iz VAR sobe procijenio da je bolje da odsvira.

Norvežanin je promašio, ali je poslije pet minuta dobio novu priliku da se iskupi jer je golman Bono izletio sa linije...

Drugi put nije pogriješio i tada se činilo da će Borusija rutinski da riješi sve dileme, iako je Sevilja do tada bila čak i bolji rival.

Međutim, En Nesiri se nije predao, ali je Sevilja ipak morala da prizna eliminaciju.

Zahvaljujući Halandu, strijelcu ukupno četiri gola u dvomeču.