latinica  ћирилица
26/03/2021 |  15:08 ⇒ 19:23 | Autor: RTRS

Nastava na daljinu do 5. aprila (VIDEO)

Proces nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i na visokoškolskim ustanovama i dalje će biti organizovan onlajn, rečeno je danas nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.
Onlajn nastava - Foto: ilustracija
Onlajn nastavaFoto: ilustracija

Nastava će se izvoditi onlajn do 5. aprila, odlučio je Štab.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske saopšteno je da su sve osnovne i srednje škole u Republici Srpskoj dužne da od 29. marta do 5. aprila organizuju nastavu na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije.

Riječ je o obavezi na osnovu Zaključka o sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u Srpskoj koji je donio Republički štab za vanredne situacije i kojim se, pored ostalog, obustavlja vaspitno-obrazovni rad u prostorijama osnovnih i srednjih škola u Srpskoj u pomenutom periodu.

-  Izvođenje nastave na daljinu za učenike osnovne škole realizovaće se putem Јavnog servisa Radio-televizije Republike, upotrebom Ofis 365 naloga i alata uz dodatak novog alata Majkrosoft Tims ili putem drugih alata koje nudi Gugl platforma /gugl učionice/, privatnih imejl adresa nastavnika, komunikacijom putem društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka /Viber/ ili telefonskim putem /SMS porukama ili pozivima/ - navodi se u saopštenju.

Nastava će biti izvođena i korištenjem platforme Ministarstva prosvjete i kulture eNastava (https://enastava.skolers.org/) na kojoj se nalaze školski časovi realizovani putem Јavnog servisa RTRS-a, kao i dodatna uputstva nastavnicima za upotrebu alata za komunikaciju sa učenicima.

- Takođe, obustavlja se organizovanje proširenog programa u prostorijama osnovnih škola u periodu od 29. marta do 5. aprila, kao i sve ostale vannastavne aktivnosti - navodi se u saopštenju.

Kako se naglašava, za izvođenje nastave na daljinu za učenike srednjih škola koristiće se elektronska pošta, sajt škole, elektronski dnevnik, gugl učionice, blogovi škola, društvene mreže i servisi za razmjenu poruka.

Pomenutim Zaključkom, ističe se, utvrđeno je da škole trebaju organizovati rad od kuće za vannastavno osoblje, uključujući i stručne saradnike, za poslove za koje je to moguće.

U saopštenju se navodi i da su škole u obavezi da se pridržavaju svih mjera i preporuka, te organizuju rad u skladu sa Instrukcijom o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu.

- Takođe, u periodu od 29. marta do 5. aprila, škole stranih jezika i udruženja građana koja pružaju neformalne obuke za djecu i učenike, kao i auto škole dužne su da nastavu i aktivnosti koje zahtijevaju rad sa više ljudi u grupi /predavanja, obuke prve pomoći i slično/ organizuju na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije - navodi se u saopštenju.