latinica  ћирилица
30/03/2021 |  22:26 ⇒ 22:27 | Autor: SRNA

Bećković: Zaustavljanje etničkog čišćenja srpskih pisaca

Najavom da će u crnogorske školske programe biti vraćeni pisci poput Desanke Maksimović, Meše Selimovića ili Alekse Šantića zaustavlja se etničko čiščenje srpskih pisaca iz školskih programa u Crnoj Gori, koje je izvršila bivša vlast, smatra pjesnik Matija Bećković.
Matija Bećković (foto: Sputnik / Dejan Simić) -
Matija Bećković (foto: Sputnik / Dejan Simić)

- Nema kraće definicije fašizma od progona ljudi zbog svog imena i svoje etničke pripadnosti - rekao je Bećković za "Sputnjik".

Crnogorski ministar kulture, prosvjete, nauke i sporta Vesna Bratić izjavila je juče da resorno ministarstvo planira da mijenja nastavni program, ističući da autori, koji su u vrijeme vlasti DPS-a uklonjeni iz udžbenika, spadaju u sam vrh južnoslovenske književnosti.

Istoričar Čedomir Antić smatra da će ovim potezom crnogorska prosvjeta biti deprovincijalizovana, jer pjesnici i pisci izbačeni iz školskih programa nisu regionalni srpski pisci, već pripadaju vrlo važnoj i uticajnoj južnoslovenskoj kulturi.

On ocjenjuje da je izbacivanjem srpskih pisaca i pjesnika iz školskih programa vlast Mila Đukanovića imala namjeru da obespravi trećinu stanovništva Crne Gore, odnosno polovinu onih koji govore srpski jezik i pripadaju srpskoj kulturi.

- Povratak tih pisaca je najmanje što može da se uradi - kaže Antić.

Književni kritičar Petar Arbutina smatra da sa pozicije civilizacijskih vrijednosti izbacivanje bilo kog pisca iz školskih programa vodi ka apsolutizmu i totalitarizmu.

Iz nastavnih programa za osnovne i srednje škole u Crnoj Gori od sticanja nezavisnosti 2006. godine izbačeni su klasici srpske književnosti Milovan Glišić, Јovan Јovanović Zmaj, Stevan Sremac, čak i Petar Petrović Njegoš, kao i srpska epska poezija od "Hasanaginice" do opusa Filipa Višnjića.

Osim njih, izbačeni su i savremeni stvaraoci Miloš Crnjanski, Milutin Bojić, Oskar Davičo, Milorad Pavić, Aleksandar Tišma, Antonije Isaković, Ljubomir Simović, Dobrica Ćosić i mnogi drugi.

Umjesto njih, mjesta u čitankama zauzeli su autori mahom nepoznati široj javnosti.