latinica  ћирилица
02/04/2021 |  07:20 | Autor: SRNA

Kolovoz vlažan, povećana opasnost od odrona

Pretežno mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona, karakterišu ovog jutra saobraćajnu situacija u Republici Srpskoj i FBiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.
Mokri kolovozi - Foto: ilustracija
Mokri kolovoziFoto: ilustracija

Vangabaritni prevoz kreće se dionicama Ledenice-Crkvina-Modriča-Јohovac-auto-put-Prnjavor, Stanić Rijeka-Doboj-Derventa-granični prelaz Brod i granični prelaz Šamac-Karuše. Vozačima se skreće pažnja da voze opreznije i da poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Zastoji ili kraće obustave mogu se očekivati na dionicama na kojima se izvode radovi.

Zbog opasnosti od odrona i klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila prolaze otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj potpuno obustavljen.

Radovi su aktuelni na putnim pravcima Lamovita-Ivanjska, Kozarac-Lamovita, Crkvina-Modriča, zatim na ulazu u Doboj iz pravca Rudanke, na dijelu magistralnog puta od Modriče do Doboja, te Klašnice-Gornja Vijaka i na području Kotor Varoša.

Klizište je obustavilo saobraćaj na regionalnom putu Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci, dok se otežano prolazi na putu Čajniče-Miljeno u mjestu Luke, te dionicom Ukrina-Vijaka, Stari Majdan-Lamovita, a u toku su radovi na dijelu puta od Tedin Hana do Križa na granici sa FBiH, na putnom pravcu Јezero-Šipovo i Bobetino Brdo-Ugljevička Obrijež, u predjelu Tutnjevca.

U toku su deminerski radovi na dionici regionalnog puta Derventa-Podnovlje, u mjestu Gornji Božinci, zbog čega u periodu od 8.15 do 15.05 časova radnim danima dolazi do povremenih obustava saobraćaja, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase iznad 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika, jer nakon destrukcija nastalih mehaničim udarima ovaj nadvožnjak nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

U FBiH radovi se izvode u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Јablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim časovima, od 23.00 do 4.30, saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Јasen na magistralnom putu Prozor-Јablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila iznad 7,5 tona /sa izuzetkom autobusa/ usmjeravaju na alternativne pravce Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi su aktuelni i na putevima na obilaznici oko Širokog Brijega na putu prema Mostaru, Stolac-Hutovo u mjestu Cerovica, Posušje-Tomislavgrad u naselju Čitluk i na izlazu iz Banovića prema Ribnici.

Kada je riječ o graničnim prelazima, gužve jutros nema, a na prelazu Metaljka na putu Čajniče-Pljevlja moguć je prelazak granice od 7.00 do 19.00 časova.