latinica  ћирилица
02/04/2021 |  11:13 ⇒ 12:14 | Autor: SRNA

Trebinje: Odata čast poginulim pripadnicima policije

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije služio je parastos kod spomenika poginulim pripadnicima nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti Trebinje, čime je obilježen Dan policije Republike Srpske, 4. april i odata čast svima koji su živote dali za stvaranje Srpske.
Dan policije - vladika Dimitrije - Foto: SRNA
Dan policije - vladika DimitrijeFoto: SRNA

U odrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 30 pripadnika trebinjske policije.

Načelnik Policijske uprave Trebinje Siniša Laketa rekao je novinarima da je danas odata čast poginulim borcima koji su ugradili živote u temelje Republike Srpske.

- Naše je da nastavimo da služimo našoj Republici Srpskoj i da ostvarujemo što bolji bezbjedonosni ambijent za građane Republike Srpske - rekao je Laketa.

On je dodao da su policijski službenici Policijske uprave Trebinje u prethodnoj godini rad usmjerili na sprovođenje zaključaka Kriznog štaba Republike Srpske za suzbijanje epidemije virusa korona.

Laketa je naveo da su osim ovoga, policijski službenici Policijske uprave Trebinje ostvarili vidne rezultate, istakavši da su sva krivična djela protiv života i tijela dokumentovali, a počinioce predali u nadležnost pravosudnih institucija.

- Izvršili smo pljenidbu nedozvoljene akcizne robe u iznosu od više od 500.000 KM, imali kontinuitet u suzbijanju zloupotrebe droga i broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima smanjili za 50 odsto. To nam je veliki ponos - rekao je Laketa.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Hercegovine Dejan Bodiroga rekao je novinarima da je posao policajca, ali i svih uniformisanih lica mnogo težak, te da zaslužuje poštovanje.

Bodiroga je istakao da je u ratno vrijeme mnogo teže bilo održati bezbjednost.

- Meni lično je mnogo lakše bilo ratovati i biti na frontu, nego održavati bezbjednost. Svi su naoružani, svi imaju neke razloge, došli su s fronta poginuli su im drugovi, razočarani. Moralo se na neki način mnogo psihološki raditi sa tim ljudima, mnogo više nego represivnim mjerama - istakao je Bodiroga.

Kod spomenika poginulim pripadnicima nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti vijence su položili predstavnici Policijske uprave Trebinje, Gradske uprave Trebinje, Boračke organizacije grada Trebinja i Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Hercegovine.

Prva jedinica tadašnje milicije Republike Srpske i jedinica specijalne policije formirane su 1. aprila 1992. godine u Trebinju.

Za odbranu Republike Srpske život su položila 782 pripadnika policije, a Dan policije je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske.