latinica  ћирилица
02/04/2021 |  18:21 | Autor: SRNA

Krizni štab predlaže ublažavanje mjera

Krizni štab za borbu protiv virusa korona predložiće Vladi Srbije da ugostiteljski objekti sa baštama počnu da rade od ponedjeljka, a da rad svih ostalih bude produžen do 22.00 časa.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je novinarima poslije sjednice Kriznog štaba da će ugostiteljski objekti, ako se situacija ne pogorša, moći da primaju goste isključivo u baštama, ali ne i u unutrašnjosti objekta.

Kako je najavio, uslovi za rad ugostiteljskih objekata biće tačno definisani tokom vikenda i objelodanjeni najkasnije u nedjelju, a da će sve zavisiti od brojki tokom vikenda.

Gojković je rekao da će tokom vikenda ili početkom sedmice biti odlučeno da li će tržni centri ponovo biti otvoreni.

On je naglasio da će nove mjere biti primijenjene ako ne bude naglih skokova u broju zaraženih.

- Analizirali smo ukupnu epidemiološku situaciju u Srbiji, koja je u ovom trenutku i dalje vanredna. Sa povećanim brojem vakcinisanih i mjerama koje daju rezultate vidimo kako se situacija postepeno poboljšava - rekao je Gojković.

Nastava u školama do daljeg ostaje onlajn, jer, kako kaže Gojković, nema uslova da se đaci vrate uobičajenim školskim aktivnostima.

On je ukazao da nije dobro što i dalje ima veliki broj teško bolesnih ljudi u bolnicama i da je zdravstveni sistem opterećen i poručio da je vakcinacija ključ borbe za povratak u normalan život.

- Najvažije u ovoj borbi je da imamo više od 25 odsto punoljetnih građana koje je primilo vakcinu. Imamo prag od milion građana koji su primili obje doze, što je 18,6 odsto punoljetnog građanstva, kao i više od 700.000 punoljetnih koji se mogu smatrati potpuno imunizovanim jer je prošlo više od tri nedjelje nakon davanja druge doze vakcine - objasnio je Gojković.

On je naveo da večeras u Srbiju treba da stigne prvi kontingent iz "Kovaks" programa - 56.000 doza "astra zeneka" vakcine, a da da bi u ponedjeljak trebalo da stigne još pola miliona doza kineske "sinofarm" vakcine, kao i 106.000 "fajzerovih" vakcina.