latinica  ћирилица
02/04/2021 |  18:32 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Otvaraju se tržni centri u Srpskoj, kafići ostaju zatvoreni (VIDEO)

Dozvoljen je rad trgovačkim centrima i svim privrednim subjekatima unutar njih, odluka je Republičkog štaba za vanredne situacije.

Ugostiteljski objekti ostaju zatvoreni, a dozvoljena je dostava i šalterska prodaja.

Mjere su na snazi do 12. aprila.

Od ponedjeljka, 5. aprila, dozvoljen je rad trgovačkim centrima uz obavezno angažovanje lica koji bi kontrolisali poštovanje mjera.

Ugostiteljski objekti unutar trgovačkih centara, neće raditi.

- Njihov rad je i dalje ograničen na pružanje dostave hrane i pića, kao i na šaltersku prodaju robe - rekla je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske i dodala da nove mjere Štaba važe do 12. aprila.

Broj pozitivnih na virus korona u martu premašio je broj zabilježen u novembru.

Zdravstveni sistem ima spreman odgovor, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite, Alen Šeranić i dodao da će tokom narednog vikenda u centralnom bloku UKC-a biti obezbijeđeno dodatnih 150 kreveta.

U Srpsku bi naredne sedmice trebalo da stigne 60.000 doza ruskih vakcina Sputnjik.

- Dobili smo potvrdu da bi u narednoj sedmici trebala doći dva kontigenta, jedan manji od 20 hiljada doza i drugi, veći kontingent - naveo je Šeranić.

Izrada sistema za prijavu za vakcinisanje trebalo bi da počne sljedeće sedmice.

- Ono što je nama prioritet je da ta implementacija ne može trajati duže od 7 do 10 dana u smislu prilagođavanja i svega ostalog, jer prvi segment Inf. Sistema predstavlja registraciju osoba zainteresovanih za vakcinaciju. Nakon toga filtriranje - ko ima prioritet, zakazivanje termina, zatim izdavanje sertifikata o vakcinaciji - naglasio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Srpskoj je u martu virusom korona zaraženo više od 10.000 osoba.

Od početka pandemije - 50.000. Petina od ukupnog broja zaraženih, samo u martu, alarm je da se naložene mjere moraju poštovati i da je o ublažavanju rano govoriti.