latinica  ћирилица
02/04/2021 |  19:28 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Banjaluka: Skupštinska većina ponovo poziva gradonačelnika na razgovor (VIDEO)

Skupštinska većina u Banjaluci ponovo je pozvala gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića na sastanak o budžetu.
Skupština Grada (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Skupština Grada (Foto: banjaluka.rs.ba)

Poziv je do Stanivukovića stigao, a on i dalje traži sastanak sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i Izvršnim komitetom te stranke.

U međuvremenu, rad gradskih preduzeća i ustanova je pred blokadom.

Iz odborničkih redova SNSD-a ponovo poziv gradonačelniku Banjaluke za sastanak. Podsjećaju da su odbornici u Skupštini grada, jedina adresa za pokušaj postizanja saglasnosti u vezi sa budžetom.

- Njemu je cilj samo da dođe do Dodika. A dok do Dodika dođe, Stanivuković treba proći kvalifikacije. Ovo nije problem Dodika, već Stanivukovića i nas odbornika koji trebamo to da riješimo, a odgovornost po pitanju budžeta je na Stanivukoviću - kaže Borivoje Obradović, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka.

Na poziv za sastanak od predstavnika većine u Skupštini grada, gradonačelnik Draško Stanivuković odgovara da je otvoren za razgovore sutra i u nedjelju, ali insistira na prisustvu vrha SNSD-a.

U međuvremenu, razgovara sa direktorima gradskih javnih preduzeća i ustanova, čiji rad je, kaže, pod znakom pitanja zbog neusvajanja budžeta.

- Razgovaramo o svim mogućnostima ali da smo uvijek pod okriljem zakona. Nema budžeta, a ja sam kao gradonacelnik potpisao unaprijed sve ugovore tromjesečno, nema ugovora za april. Više nijedan ugovor ne postoji - navodi Stanivuković.

Bez budžeta ili odluke o privremenom finansiranju između ostalog nema plata, ni socijalnih davanja. Posljedice bi mogli da osjete i predškolske ustanove.

- Može doći do prestanka rada vrtića jer ne mogu obezbijediti svježu hranu i namirnice za obroke. Imamo hrane za ponedjeljak i utorak, a mi svakodnevno nabavljamo hljeb, svježe meso - pojasnila je Vesna Banjac, v.d. direktora Centra za predškolsko vaspitanje Banjaluka.

Poznavaoci prilika kažu da hrane ne bi trebalo da nestane u tako kratkom roku, jer se ona nabavlja putem tendera, a račun dostavljaču ispostavlja se na kraju mjeseca. Novac za hranu obezbjeđuje se uplatama roditelja koje su sada zarobljene u gradskom trezoru.

Roditelji uglavnom smatraju da to nije korektno prema onima koji plaćaju vrtić redovno, te se nadaju se da do blokade rada vrtića neće doći.

Šta u praksi znači kada nema dogovora već se vidi na ulicama Banjaluke. Radnici "Čistoće" umjesto na poslu, primorani su da koriste godišnji odmor.

- Nadam se da će Grad i Skupština pronaći rješenje da što prije izaađemo na ulice, i da počistimo ovo što se desilo samo za jedan dan - istiće Aleksandar Bajić, direktor "Čistoće".

Draško Stanivuković je već danas pokazao da je spreman žrtvovati cijelu Banjaluku i svakog čovjeka u njoj zarad svoje političke kampanje i zarad svog političkog interesa, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Umjesto da vodi Banjaluku u interesu svih njenih građana, Stanivuković vodi isključivo svoju političku kampanju stvarajući opšti haos koji samo njemu odgovara, Kaže Kovačević: "Umjesto da je na vrijeme pripremio budžet, on je tri mjeseca pozirao na kamionima, lijepio naljepnice, jahao konje, uživao na Kopaoniku i onda se u posljednoj sedmici marta pojavio sa jeftinim pamfletom umjesto budžeta, očekujući da ga Skupština grada bespogovorno usvoji. To se naravno neće dogoditi, jer će Banjaluka dobiti budžet kakav zaslužuju, budžet koji će odgovoriti na sve potrebe Banjaluke".

Stručnjaci kažu, izlaz postoji. Izmjena Izbornog zakona jedan je od načina da se stabilizuje politička situacija u brojnim lokalnim zajednicama, jer kada načelnik ili gradonačelnik nema podršku skupštinske većina lokalna zajednica dolazi u blokadu, a ispaštaju građani.

- Što se tiče finansiranja Banjaluke, budžet će se usvojiti ili će se usvojiti odluka o privremenom finansiranju. Zakon nalaže razrješenje ovakvih situacija. Skupština ima mogućnost da se donese jedno ili drugo, bez obzira na prijedlog gradonačelnika - pojasnio je Nevenko Vranješ, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

To bi najranije moglo da se desi u ponedjeljak - i to samo, pod uslovom da dvije strane sjednu za isti sto, dogovore ovogodišnji budžet i tako odblokiraju funkcionisanje najvećeg grada u Srpskoj.