latinica  ћирилица
04/04/2021 |  13:39 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo: Služen pomen za poginule pripadnike policije

U Istočnom Sarajevu obilježen je 4. april - Dan policije Republike Srpske pomenom i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja ispred Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo i spomen-obilježja u mjestu Kula u Istočnoj Ilidži.
Polaganje vijenaca, Istočno Sarajevo - Foto: SRNA
Polaganje vijenaca, Istočno SarajevoFoto: SRNA

Pomen je služilo mjesno sveštenstvo, a kod spomen-obilježja ispred Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo vijence su položili predstavnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, boračkih organizacija, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Јovan Katić, te predstavnici opštine Istočna Ilidža.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac izjavio je da se danas obilježava 29 godina od nastanka Policije Republike Srpske, te da je ovo prilika da se svi sjete pripadnika policije koji su život ugradili u temelje Republike Srpske.

- Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, tadašenjeg Centra javne bezbjednosti, njih 136, poginulo u proteklom Odbrambeno otadžbinskom ratu. Ovom prilikom im odajemo počast uz napomenu da nikada ne smijemo da zaboravimo ono što su oni učinili za nas, za naš narod i Republiku Srpsku - istakao je Šehovac.

Šehovac je ovom prilikom čestitao Dan policije svim pripadnicima Policijske uprave Istočno Sarajevo i Minstarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te im poželio uspješno izvršavanje službenih poslova i zadataka, te ličnu i porodičnu sreću i zdravlje.

Za odbranu Republike Srpske život su položila 782 pripadnika policije, a Dan policije je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Republike Srpske.

Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.