latinica  ћирилица
04/04/2021 |  13:43 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

Štampana Mala novozavjetna čitanka vjeroučitelja Vujića

Iz štampe je izašla knjiga sa odabranim pričama iz Svetog pisma i njihovim tumačenjima profesora pravoslavne vjeronauke Predraga Vujića koja treba da na jednostavan način kod čitalaca probudi hrišćansku ljubav i razvije osnovne jevanđeljske vrline.
Mala novozavjetna čitanka - Foto: SRNA
Mala novozavjetna čitankaFoto: SRNA

Knjiga "Živimo da bismo voljeli i volimo da bismo živjeli - Mala novozavjetna čitanka" štampana je sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija.

- Ovo je zbirka duhovnih tekstova u kojima se izlažu, obrađuju i tumače jevanđeljske priče, Hristova čuda i događaji iz Hristovog života, opisani u Novom zavjetu. U ovoj duhovnoj knjizi se na jednostavan način predstavljaju i objašnjavaju Gospodnji praznici, te hrišćanske vrline - vjera, nada i ljubav - rekao je Srni Vujić.

Knjiga je štampana pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odnosno Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a realizator projekta je Srpska pravoslavna crkvena opština Ključ.

U knjizi su obrađene teme molitve, Carstva nebeskog, vjere kao puta ka Bogu, ljubavi kao sadržaja života u Hristu, velikoposnog zagrljaj Boga i čovjeka, pričešća kao smisla i cilja života, ljubavi kao imperativu života i slične teme od vaspitno-obrazovne i duhovne koristi mladih ljudi i svih blagočestivih hrišćana.

Vujić kaže da knjiga treba da probudi hrišćansku ljubav i razvije osnovne jevanđeljske vrline kao što su milosrđe, smirenje, krotost, pokajanje i praštanje, a posebno vjeru, nadu i ljubav.

- Svaki čovjek je ikona Božja, te smo po Јevanđelju pozvani na ljubav prema svim ljudima, jer naš bližnji je naš Bog. Bog je u svakom čovjeku. Osnovna tema knjige je Hristos i njegov domostroj spasenja, kao i bezvremena bogočovječanska ljubav. Otud i naslov ove knjige "Živimo da bismo voljeli i volimo da bismo živjeli" - kaže Vujić.

Recenziju knjige potpisali su Vesna Bobić, teolog i vaspitač, autor duhovnih knjiga za djecu, te protoprezviter Bojan Mitrić, starješina hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu i nadzornik nad radom vjeroučitelja u Osnovnim školama na području FBiH u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj.

Ovo je Vujićeva četvrta knjiga. Vujić predaje vjeronauku u Mešovitoj srednjoj školi Bosanski Petrovac i Srednjoškolskom centru "Lazar Đukić" u Ribniku.