latinica  ћирилица
04/04/2021 |  14:02 ⇒ 14:09 | Autor: RTS

Momak i djevojka slučajno oštetili djelo vrijedno pola miliona dolara

Јužnokorejski par koji je optužen da je oštetio djelo američkog uličnog umjetnika DŽonUana (JonOne poznatog i kao Jon156) tvrdi da su mislili kako je u pitanju djelo na kome je posjetiocima izložbe dozvoljeno da intervenišu.

Raznobojno apstraktno djelo dugo sedam i visoko skoro dva i po metra, procjenjuje se na pola miliona dolara, a DŽonUan ga je pred publikom naslikao 2016. godine u Seulu.

Kada je djelo prebačeno u galeriju velikog tržnog centra, prenesene su i kantice boje i kistovi koje se takođe smatraju dijelom umetničke instalacije.

Nadzorne kamere u galeriji snimile su momka i djevojku kako koriste izloženu boju i intervenišu na slici, prenosi Rojters.

- Naše osoblje je primijetilo da je neko oštetio umetničko djelo, pa smo pozvali policiju. Oni su uzeli boju i četku kao dokaz. Odmah smo obezbijedili snimke sa nadzornih kamera na kojima se vidi kako mladi par slika i odlazi - objašnjava Kang Vuk, upravnik Galerije.

Par je uhapšen, ali su pušteni na slobudu jer su nadležni u galeriji odlučili da ne podnose tužbu vjerujući da se zaista radilo o zabuni.

- Mislili su da to smiju da rade, da je djelo otvoreno za učesvovanje i pogrešili su - navodi Kang.

Galerija je stupila u kontakt sa umjetnikom kako bi se dogovorili da li da restauriraju sliku, ali prije toga će svakako ograditi mjesto oko slike i postaviti natpis "ne diraj".

Posjetioci izložbe su poslije incidenta pohrlili da slikaju oštećeno djelo, a Kang ističe da je interesovanje za izložbom poraslo.