latinica  ћирилица
04/04/2021 |  18:44 ⇒ 20:25 | Autor: RTRS

Frenč: Pomirenja nema bez odgovornosti svih strana (VIDEO)

U ratu u BiH zločine su činile sve strane, međutim, suđenje je bilo selektivno, a Srbi su najčešće optuživani za sve, izjavio je u emisiji "Sarajevski Srbi – nestali narod" sociolog i klinički psiholog Lorens Frenč, član Međunarodne nezavisne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. Da bi došlo do pomirenja, dodaje, neophodno je da svi snose odgovornost za ono što su počinili.
Lorens Frenč (Foto: Magnus Group Conferences) -
Lorens Frenč (Foto: Magnus Group Conferences)

Nakon rata u BiH, na sceni je bilo selektivno dijeljenje pravde i presuđivanje jednoj grupi, čime je umanjena trauma koju je taj narod doživio, kaže profesor Lorens Frenč. Sažaljevanjem Bošnjaka na međunarodnom nivou stvara se lažni utisak da su oni bili samo nevini posmatrači u ratu.

- Ako uzimate u obzir samo traumu Bošnjaka, a ignorišete Srbe, onda imate jednu cijelu grupu za koju ne postoji rješenje, koja neće dobiti zadovoljenje. Pravičnost bi bila restorativna pravda, gdje bi se na vidjelo iznijela sva pitanja, a zatim vidjeti kako primijeniti rješenja na sve strane u sukobu - ističe Frenč.

Rat u BiH počeo je pod međunarodnim uticajem, a nastavio se kao građanski rat, rekao je. Postojala je jasna pristrasnost u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Јugoslaviju, tvrdi Lorens.

- Postoje značajni dokazi koji govore da bi cjelokupan proces morao biti predmet revizije i da je mala vjerovatnoća da je procesuiranje pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Јugoslaviju bio pravičan - naglašava Frenč.

Nevjerovatno je da su Srbi najčešće optuživani za sve, kaže Lorens, dok su, na primjer, Hrvati potpuno izbjegli krivicu. Da bi došlo do pomirenja, zaključuje, neophodno je utvrditi odgovornost svih aktera rata u BiH.