latinica  ћирилица
04/04/2021 |  21:11 ⇒ 21:13 | Autor: SRNA

Kostrešević: Dobra bezbjednosna situacija u Srpskoj

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević ocijenio je da je u Srpskoj dobra bezbjednosna situacija, budući da nisu zabilježeni veći incidenti.
Siniša Kostrešević -
Siniša Kostrešević

- Nemamo nekih većih incidenata. Imamo odličnu statistiku u pogledu krivičnih djela i javnog reda i mira, te poboljšanje kada je riječ o saobraćaju - rekao je Kostrešević večeras za ATV.

Kostrešević je pojasnio da lično, to ne posmatra kroz statističke podatke, jer je moguće imati odličnu situaciju i odlične statističke podatke, ali jedan događaj poput terorističkog akta ili mafijaškog ubistva može da promijeni čitavu strukturu.

- Meni je lično mnogo bitniji taj subjektivni osjećaj naših građana - da li se osjećaju sigurno, da li vjeruju policiji i da li se osjećaju udobno u svom okruženju po pitanju bezbjednosti - istakao je direktor Policije Republike Srpske.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, Kostrešević je naveo da je ona jedan od najvećih bezbjednosnih izazova, ističući da neće brzo stati.

- BiH je davno propustila priliku da upravlja migrantskom krizom. Desila se situacija da je EU zatvorila svoju granicu za migrante. Imamo određeni broj migranata koji su već u tom momentu pristigli i konstantno su pristizali u BiH - istakao je Kostrešević.

On je rekao da Policija Republike Srpske, u pogledu migranske krize, poštuje politiku Vlade Republike Srpske, poštujući sve međunarodne standarde i konvencije.

- Zadatak Policije Republike Srpske je da zaštiti ličnu i imovinsku sigurnost građana Republike, pa tek onda drugih. Mi ćemo sve uraditi da naši građani budu bezbjedni i sigurni - poručio je Kostrešević.

Kostrešević je napomenuo da koliko je ispravan stav Vlade Republike Srpske u pogledu migrantske krize pokazuje činjenica da su migranti na prostoru Federacije BiH /FBiH/ od početka migranske krize izvršili više od 300 krivičnih djela.

- Na prostoru FBiH izvršeno je više od 100 prekršaja koji su obrađeni i dokazani, te više od 1.500 pojedinačnih incidenata, dok je na prostoru Republike Srpske to svedeno na 12 krivičnih djela i nekoliko sporadičnih incidenata - zaključio je Kostrešević.

Policija Republike Srpske obilježila je danas svoj Dan. Policija Republike Srpske formirana je 4. aprila 1992. godine i izvršna je institucija, operativni i istražni organ Ministarstva unutrašnjih poslova.