latinica  ћирилица
04/04/2021 |  21:32 | Autor: SRNA

Sarajevo da vrati nazive ulica i trgova po Srbima - oslobodiocima

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/, povodom 6. aprila dana oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, poziva sarajevske opštine, Gradsku upravu i vlasti Kantona da vrate nazive ulica, trgova i parkova date u čast srpskih oslobodilaca.

U saopštenju iz Odbora se navodi da su u Sarajevu izbrisani nazivi 152 ulice u čast narodnih heroja i jedinica koje su grad oslobađale od ustaša i nacista, a sadržili su srpska imena ili asocirali na Srbe.

Iz Odbora smatraju da, ukoliko Sarajevo zaista želi da bude glavni grad svih naroda u BiH, potrebno je da obilježja u njemu imaju nazive i po druga dva naroda, ne samo po istorijskim ličnostima samo iz bošnjačkog naroda.

U saopštenju je istaknuto da Sarajevo više nema ulice po komadantima Sarajevske operacije koja je počela 5. aprila 1945. godine.

- Operativni štab za oslobođenje Sarajeva te godine bio je sastavljen od komadanta Sarajevske operacije generala Radovana Vukanovića, zamjenik komadanta Slavko Rodić, pukovnik Pero Kosorić, potpukovnik Drago Đukanović, potpukovnik Milorad Mijatović, general Savo Burić, potpukovnik Svetozar Radojević, general Vlado Šegrt, major Radomir Mirković, general pukovnik Miloš Zekić, general Major Spasoje Mičić - navedeno je saopštenju.

U saopštenju je navedeno da su komandni kadar operacije oslobođenja Sarajeva od ustaša i nacista činili 95 odsto Srbi, jedinice koje su grad oslobađale bile 90 odsto bile popunjene srpskim borcima, a da danas Srba gotovo da nema u ovom gradu.

- Današnji status Srba u Sarajevu je izuzetno loš. Dovoljno je podsjetiti da je, prema specijalnom izvještaju Ombudsmana BiH o nacionalnoj strukturi, u kantonalnim organima zaposleno samo 1,88 odsto Srba, svega 15 Srba radi u kantonalnim organima vlasti - napomenuli su iz Odbora.

Iz Odbora su zbog toga ponovo pozvali vlasti Sarajeva da preduzmu korake kako bi tom gradu bili vraćeni nazivi po onima koji su ga oslobodili od ustaša i nacista.

- Takođe, vlasti u Sarajevu pozivamo da počnu zapošljavati i Srba u javni sektor. Nažalost, danas u Sarajevu ima mjesta za školu nazvanu po osuđenom nacisti Mustafi Busuladžiću, ali nema mjesta za oslobodioce Sarajeva Slavka Rodića i Peru Kosorića - ukazali su iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, koji u prilogu saopštenja navode nazive svih ulica kojima su promijenjeni nazivi u Sarajevu.

Sadašnje federlano Sarajevo 6. aprila slavi kao Dan grada.