latinica  ћирилица
05/04/2021 |  07:44 ⇒ 12:49 | Autor: SRNA

Dozvoljen rad trgovačkim centrima

U Republici Srpskoj od danas je dozvoljen rad trgovačkim centrima i poslovnim subjektima koji posluju u njima, uz striktno poštovanje mjera nadležnih u vezi sa epidemiološkom situacijom.
Tržni centar Delta Planet - Foto: Facebook
Tržni centar Delta PlanetFoto: Facebook

Prema odluci Republičkog štaba za vanredne situacije, subjekti koji pružaju usluge građanima dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja.

- Na ulazu u objekat subjekti su dužni da postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu, te da odrede jedno ili više lica za sprovođenje epidemioloških mjera u zajedničkim prostorima objekta /glavni ulaz, prolazi, hodnici/ - saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Republički štab za vanredne situacije usvojio je u petak, 2. aprila, zaključak koji stupa na snagu danas, kojim se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 30 lica, te sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica.

Privatna okupljanja se odnose na svadbe, krštenja, rođendane, proslave i druge porodične skupove, a zabranjuje se i rad fitnes centrima /fitnes klubovi, bodi - bilding klubovi i slični objekti/ i kulturno-umjetničkim društvima, kao i organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Zabranjuje se i rad "velnes" i spa centrima i bazenima, osim za obavljanje trenažnog procesa profesionalnih sportista i profesionalnih sportskih organizacija, kao i rad skijalištima i skijaškim centrima.

Zabranjuje se i rad priređivačima igara na sreću, kao i organizacija klasične tombole, osim priređivačima internet i ostalih lutrijskih igara na sreću, te aktivnosti unutar ustanova kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru /pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije/.