latinica  ћирилица
05/04/2021 |  08:33 ⇒ 10:59 | Autor: RTRS

Samardžija: Imunizacija u BiH mogla početi još u februaru

Da su ruske vakcine nabavljene za BiH u trenutku kada je od Rusije tražena informacija, imunizacija stanovništva mogla je početi u februaru, rekao je ambasador BiH u Rusiji za Nezavisne novine, Željko Samardžija.
Željko Samardžija - Foto: RTRS
Željko SamardžijaFoto: RTRS

Samardžija ističe da je Republika Srpska na vrijeme počela sa ugovaranjem vakcina i da tu već postoji određena dinamika isporuke.

- Krajem januara obratilo im se preko Ministarstva inostranih poslova Ministarstvo zdravlja FBiH tražeći osnovne informacije o ruskoj vakcini, kako bi im to pomoglo u konačnom opredjeljenju o mogućnosti nabavke. U najkraćem roku dobili smo osnovne informacije od Ruskog fonda za direktne investicije koje se tiču početne cijene, rokova i načina isporuke, uslova skladištenja, čuvanja i primjene vakcina - kaže Samardžija.

Dodaje da je rok za prvu isporuku bio vrlo povoljan - od 10 do 15 dana od dana potpisivanja ugovora.

- Tada nije bio uslov ni avansno plaćanje, dovoljan je bio potpisan ugovor između dva državna subjekta, pa čak i pismo namjere. Po tim uslovima imunizacija je mogla početi u prvoj polovini februara, a sada je već april. Nije moje da ukazujem na to ko je odgovoran, to su legitimno izabrani predstavnici naroda i nose odgovornost za ono što urade, i dobro i loše - kaže Samardžija.