latinica  ћирилица
05/04/2021 |  09:05 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Istina o Račku utvrđena - Voker, Kušner i vođe tzv. OVK moraju odgovarati

Bivši istražni sudija Okružnog suda u Prištini Danica Marinković rekla je Srni da je "masakr u Račku", u kome je 15. januara 1999. godine ubijeno 45 terorista, "scenario albanskog lobija" i da je istina o tome utvrđena, ali srpska strana mora istrajati sve dok se protiv američkog špijuna i šefa posmatračke–verifikacione Misije OEBS-a Vilijam Vilijama i prvog civilnog administratora Bernara Kušnera ne podignu optužnice.
Danica Marinković - Foto: SRNA
Danica MarinkovićFoto: SRNA

- Sve dok se protiv Vokera i Kušnera ne podignu optužnice, a komandanti terorističke tzv. OVK Hašim Tači, Ram Buja, Agim Čeku, Fatmir Limaj i ostali zločinci ne osude u procesima koji traju pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili propadnici tzv. OVK, srpska strana mora istrajavati u stavu da je agresija na SRЈ bila suprotna međunarodnom pravu jer je zasnovana na scenariju zvanom "masakr u Račku" - ističe Marinkovićeva.

Prema njenim riječima, svi oni moraju odgovarati.

- Oni moraju odgovarati ne samo za agresiju nad SRЈ, već i za zasipanje teritorije Kosova i Metohije, kao i centralne Srbije kasetnim bombama i osiromašenim uranijumom, zbog čega danas, posebno iz Metohije, bježe i Albanci jer su svjesni da je smrtnost enormno porasla upravo zbog dejstva osiromašenog uranijuma - pojašnjava ona.

Scenario "masakr u Račku"

Marinkovićeva naglašava da je cilj scenarija "masakr u Račku" bio da se žrtvom 45 pripadnika terorističke bande pokrene bombardovanje bivše SRЈ i na teritoriju Kosova i Metohije dovuku naoružani plaćenici kako bi, uz pomoć NATO avijacije, protjerali Srbe i srpske institucije i započeli proces formiranja nezavisne države Kosovo kao dijela "velike Albanije".

Prisjećajući se svog, kako je istakla, najprofesionalnijeg uviđaja, Marinkovićeva kaže da je tog jutra 15. januara 1999. godine bila dežurna, te da je po dobijanju informacije iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije - Odjeljenja u Uroševcu, da je u Račku došlo do sukoba policije i terorističkih bandi, formirala uviđajnu ekipu i krenula u pratnji jakih policijskih snaga na lice mjesta.

- Nismo ni pretpostavili niti smo imali bilo kakvu informaciju da je u Račku spremljen scenario koji je imao presudnu ulogu u progonu srpske države, srpskih institucija i srpskog naroda sa Kosova i Metohije - navodi Marinkovićeva.

Račak je, ističe ona, za nju, gledano sa profesionalne strane, bio najteži radni zadatak koji je obavila i zbog koga je ponosna.

Na osnovu spisa sudije Marinković u Hagu dokazana istina

U Hagu je, navodi Marinkovićeva, na osnovu njenih spisa i predmeta dokazano da u Račku, mjestu u opštini Štimlje, nije bilo masakra niti bilo kakvog ratnog zločina počinjenog nad nedužnim albanskim stanovništvom, kako je to Voker predstavio i na osnovu čijeg je "miga iz Račka" 18 članica EU, uz SAD, u operaciji pod nazivom "Milosrdni anđeo" započelo bombardovanje bivše SRЈ.

Akcija policije u Račku je, tvrdi ona, klasičan primjer antiterorističke akcije koju je policija sprovela jer su pripadnici terorističkih bandi iz Štimlja, pod vođstvom Vokera, u prethodnim danima sproveli više oružanih napada na policijske patrole i civile.

- Iz Račka pretvorenog u leglo terorističkih bandi teroristi su po dolasku Vokera u Prištinu intenzivirali oružane napade na pripadnike policije, presretali vozila, ubijali i kidnapovali civile - pojašnjava Marinkovićeva i ističe da je policija realizovala akciju u Račku zbog povoda od dva dana ranije kada je ubijen jedan, a ranjena trojica policajaca.

Policija je krenula u potragu za počiniocima i u Račku je naišla na naoružane bande koje su policajce zasipale rafalnom paljbom iz automatskog oružja i minobacačkim granatama.

Uslijedio je odgovor u kome je na liniji dugoj oko kilometar ubijeno 45 terorista, međutim, prema scenariju zapadnih i albanskih lobija koji je, očigledno, sprovodio Voker, svijetu je poslata informacija da se dogodio masakr nad civilnim stanovništvom.

Ona podsjeća da je policija tijela ubijenih terorista pronašla u lokalnoj džamiji i da je među ubijenim bilo žena u uniformama i opremi sa oznakom "UČK".

- Tu sliku sam zatekla četiri dana kasnije, zajedno sa članovima istražnog tima, predstavnicima posmatračke Misije OEBS-a i brojnim stranim i nekoliko izvještača naših medija - objašnjava ona.

Marinkovićeva posebno naglašava da su u nastavku uviđaja, vršeći pretragu terena po obodu šume oslonjene na selo, pronašli na desetine rovova povezanih tranšejama i u njima stotine i stotine čaura, pakete ručnih bombi, granate, minobacače i minobacačke granate, oružje i na hiljade metaka za automatsko oružje, štab i brojnu dokumentaciju iz koje je nedvosmisleno utvrđeno vrijeme formiranja terorističke grupe, njeno članstvo, organizacija i zadaci sve do plana terorističkih akcija i zaduženja koje su pojedinci, poput višečlane porodice Mujota, čiji su članovi, očigledno, bili glava terorističke grupe, imali da sprovedu ili su već sproveli.