latinica  ћирилица
05/04/2021 |  19:01 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Otvoreni tržni centri i bašte u ugostiteljskim objektima (VIDEO)

Republički štab za vanredne situacije odlučio je da djelimično popusti epidemiološke mjere u Srpskoj. Tržni centri i bašte ugostiteljskih objekata ponovo su otvoreni, a od sutra, u školske klupe, vraćaju se učenici nižih razreda osnovnih škola.
Banjaluka - bašta kafića - Foto: SRNA
Banjaluka - bašta kafićaFoto: SRNA

Građani Srpske od jutros kafu mogu popiti u baštama ugostiteljaskih objekata. Popuštanju epidemioloških mjera najviše su se obradovali ugostitelji, koji su na 14 dana morali da stave ključ u bravu. Ugostitelji od danas mogu da poslužuju hranu i piće na otvorenom i to do 22 časa, a od četvrtka, dozvoljen im je i rad u zatvorenom.

Radnici u ugostiteljstvu su naročito zadovoljni jer, kažu, ponovo mogu da zarade svoju platu, a to im je najvažnije, jer upravo tom platom prehranjuju svoje porodice.

- Važno je, naravno. Prije svega očekujem platu koju sam trebao da zaradim. Od kako je počela pandemija, jako je malo posla, za nekih 30-40 odsto je posao opao. Teško je reći šta možemo očekivati za dalje - kaže konobar Aleksandar Јavorac.

Od danas ponovo rade i tržni centri. Na snazi je i dalje obavezno i strogo poštovanje epidemioloških mjera u zatvorenom prostoru. U tržnom centru u jednom trenutku može maksimalno biti 1.600 posjetilaca, a svaka trgovačka radnja propisuje koliko tačno kupaca u jednom trenutku može biti unutra.

Bioskopi i dječije igraonice unutar centra, još nemaju dozvolu za rad.

- Period tokom kog nismo radili iskoristili smo za dezinfekciju cijelog objekta. Što se tiče mjera, ovim putem podsjećamo posjetioce da je neophodno da se pridržavaju mjera, što podrazumijeva nošenje maski, dezinfekciju ruku i održavanje distance od dva metra - ističe Milan Skenderija, marketing menadžer u TC "Delta planet".

Od sutra u školske klupe vraćaju se učenici nižih razreda osnovnih škola, a sa radom ponovo počinje i produženi boravak.

Na području Bijeljine sve je spremno za povratak najmlađih učenika u osnovne škole.

- Na području regije Bijeljina, Lopare, Ugljevik, u 18 škola imamo trenutno samo dva pozitivna učenika. Imamo 71 učenika u izolaciji, a kada govorimo o nastavnom kadru, imamo šest nastavnika koji su pozitivni i tri nastavnika u izolaciji. S obzirom na broj škola i osoblja, to je zanemariv procenat - naglasio je Predrag Račanović, predsejdnik Aktiva direktora osnovnih škola regije Bijeljina.

U škole sutra ipak neće učenici nižih razreda osnovnih škola u Trebinju, za koje će do kraja sedmice biti na snazi održavanje onlajn nastave. U klupe se vraćaju sljedeće sedmice, odlučili su u Štabu za vanredne situacije grada Trebinja.

Ako se epidemiološka situacija stabilizuje, od ponedjeljka bi u školu mogli da se vrate i svi učenici osnovnih i srednjih škola.