latinica  ћирилица
06/04/2021 |  17:30 ⇒ 18:02 | Autor: RTRS

Republički štab: Hitno obezbijediti čišćenje javnih površina u Banjaluci

Republički štab za vanredne situacije donio je danas Naredbu kojom naređuje Štabu za vanredne situacije Grada Banjaluka da, u skladu sa članom 46. Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama u cijelosti postupi u skladu sa odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima, kako bi se omogućilo redovno čišćenje grada i odvoz otpada.
Republički štab za vanredne situacije (foto:Vlada Republike Srpske) -
Republički štab za vanredne situacije (foto:Vlada Republike Srpske)

Iz Republičkog štaba je saopšteno da, imajući u vidu pogoršanu epidemiološku i higijensku situaciju u Gradu Banjaluka, Gradski štab treba preduzme sve neophodne mjere i radnje, s ciljem otklanjanja uzroka poremećaja, s ciljem sprečavanja ugrožavanja životne sredine i narušavanja zdravlja stanovništva.

Ministarstvo za prostorno uređenje i građevinarstvo napominje da je čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima komunalna usluga od posebnog javnog interesa, a za organizovanje njihovog obavljanja, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima Republike Srpske, isključivo su nadležne jedinice lokalne samouprave. Kontrolu nad sprovođenjem ovog zakona i obavljanjem komunalnih djelatnosti vrši komunalna policija jedinice lokalne samouprave, a po ukazanoj potrebi, nadzor može vršiti i druga inspekcija.

- Čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima, održavanje javnih zelenih površina, javna rasvjeta u naseljenim mjestima samo su neke od djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje, čije obavljanje se finansira iz komunalne naknade koju plaćaju vlasnici stambenog, poslovnog ili drugog prostora, odnosno fizička i pravna lica, kao korisnici zajedničke komunalne potrošnje. Ove naknade se uplaćuju u budžete jedinica lokalne samouprave, i iz njih se davaocima komunalnih usluga vrši plaćanje izvršenih usluga - istakli su u minstarstvu za prostorno uređenje i građevinarstvo.

Prema odredbama navedenog zakona, komunalno preduzeće kao davalac neke komunalne usluge dužno je obezbijediti trajno i nesmetano pružanje komunalnih usluga, uz kvalitet koji naročito podrazumijeva zdravstvenu i higijensku ispravnost prema propisanim standardima i normativima, zaštitu okoline i tačnost u pogledu rokova. Davalac komunalne usluge odgovoran je za štetu koju prouzrokuje korisnicima, ako ne obezbijedi da se komunalna usluga vrši pod navedenim uslovima.

- Ističemo da se komunalna usluga ne može uskratiti korisniku, osim u izuzetnim slučajevima, taksativno navedenim u Zakonu. Komunalno preduzeće može prestati sa davanjem komunalne usluge tek ako korisnik usluge ne plaća uslugu više od dva mjeseca uzastopno, i to pod uslovom da se na taj način ne ugrožavaju drugi korisnici - saopšteno je iz resornog ministarstva.