latinica  ћирилица
06/04/2021 |  22:01 ⇒ 22:38 | Autor: RTRS

Bario: Tokom rata humanitarne nevladine organizacije svrstavale se na jednu stranu (VIDEO)

Humanitarne nevladine organizacijue koje su djelovale na području eks Јugoslavije, svrstale su se na jednu stranu, podržavaši nezavisnost prvo Hrvatske, potom BiH, a onda i Kosova, istakao je Patrik Bario, član Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.
Patrik Bario - Foto: RTRS
Patrik BarioFoto: RTRS

On je naglasio da kada su u pitanju humanitarne nevladine organizacije, i te kako je važno znati kontekts.

- Imate primjer kako se u Biafri desio genocid, i to je bio medijski senzacionalizam. Uslijedilo je medijsko spinovanje, o genocidu gladi, najvećem od Drugog svjetskog rata. Nekoliko godina kasnije utvrđeno je da u Biafri nije bilo nikakvog genocida. To su podsticale inostrane službe, odnosno Bernar Kušner, i njegov tim "Ljekara bez granica" - istakao je Bario, inače po profesiji ljekar i bivši pukovnik u francuskoj vojsci.

Srbi su prema njegovim riječima, nepoželjni u Sarajevu. Ne mogu čak ni da mrtvi počivaju, u gradu koji tvrdi da je multinacionalan.

- Ćutanje intelektualaca o svemu, samo je znak odobravanja. Tijela ubijenih Srba bacana su na smetljišta, i nikome nije podignut spomenik , ili neko obilježje. Mnoge probošnjačke organizacije odaju počast svojim preminulima, ne da odaju počast mrtvima, već da bi širili mržnju - navodi Bario.  

On tvrdi da je u Sarajevu ubijeno oko 3.000 srpskih civila.

- Od tog broja 2.907 je civila, a 714 je ubijeno na kućnom pragu. U dvije trećine ovih slučajeva počinjena su krivična djela. 1.665 zadobilo je teške povrede, a većina je ubijena ne u ratnim dejstvima, već su počinjena krivična djela - dodao je Bario.

On poručuje da se još uvijek traga za oko 260 Srba.

- Cijele porodice su izbrisane sa lica zemlje, i ovaj broj sigurno je veći, jer nema ko da ih traži. Srbi su morali da biraju između kofera i mrtvačkog sanduka, a u stvari ponijeli su i jedno i drugo - nastavio je Bario.

Kompletnu petu epizodu serijala "Sarajevski Srbi - nestali narod" pogledajte OVDЈE.