latinica  ћирилица
07/04/2021 |  11:31 ⇒ 11:32 | Autor: SRNA

Austrijska državna televizija: Srbija "raj za vakcine", mogu se i birati

Austrijska državna televizija emitovaće večeras specijalnu reportažu o Srbiji, u kojoj predstavlja ovu zemlju kao "raj za vakcine", zemlju uspješniju od EU po pitanju vakcinacije.

U emisiji "Svjetski žurnal", na ORF 2, kako je najavljeno, u reportaži iz Srbije biće predstavljen proces vakcinacije.

U najavi emisije na sajtu ORF se Srbija predstavlja kao zemlja, koja je poslije Velike Britanije, najuspješnija u Evropi po vakcinaciji.

- Srbija je poslije Velike Britanije zemlja u Evropi u kojoj je većina ljudi vakcinisana protiv korona virusa. Ukupno 1,3 miliona od skoro sedam miliona stanovnika primilo je najmanje jednu dozu, a više od 800.000 i drugu dozu. Ta zemlja na Balkanu nije članica EU, niti može približno ekonomski da se mjeri sa većinom zemalja Unije, ali je Srbija u kampanji vakcinacije znatno brža i ušpješnija od EU - konstatuje ORF.

Beograd se, objašnjava ORF, oslanjao na širok spektar vakcina, a dostupne su američke, ruske, britanske, kao i kineske vakcine, koje se mogu slobodno izabrati kao "na meniju".

- Čak i stranci, koji nemaju prebivalište u Srbiji, mogu onlajn da se prijave za vakcinaciju i ukoliko postoji slobodan kapacitet, biće im određen termin za prijem vakcine - dodaje ORF.

ORF ukazuje da je nekoliko Austrijanaca već uspjelo da zakaže termin za vakcinaciju na licu mjesta.

Reporter ORF prati u svojoj priči jednu ženu od Beča do Beograda koja dolazi radi vakcinacije.