latinica  ћирилица
07/04/2021 |  22:46 ⇒ 22:46 | Autor: TANЈUG

Plenković: Hrvatska nastavlja vakcinaciju Astra Zenekom

Hrvatska će nastaviti da vakciniše građane vakcinom Astra Zeneka, poručio je premijer Andrej Plenković nakon što je Evropska agencija za lijekove potvrdila da postoji veza između te vakcine i pojave krvnih ugrušaka u rijetkim slučajevima.
Andrej Plenković - Foto: Screenshot
Andrej PlenkovićFoto: Screenshot

Plenković je rekao da su članovi užeg kabineta Vlade imali sastanak sa predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske agencije za lijekove.

- Činjenica je da je postojao određeni broj slučajeva gdje je ustanovljena moguća veza između ove vakcine i nekih nuspojava, ali stav EMA je da je korist od vakcine veća od rizika i zato HZЈZ smatra da se može nastaviti vakcinisanje Astra Zenekom, a Vlada će pratiti taj stav - poručio je Plenković.

Hrvatska je najviše vakcina naručila upravo od Astra Zeneke, a Plenković kaže da cijena te vakcine nema veze s njenim kvalitetom i ističe da je cijenu odredila Evropska komisija, koja je pregovarala sa farmaceutskim kompanijama, prenosi Indeks.

- Vakcine štite od smrti i hospitalizacije, tu se ništa nije promijenilo. Normalno je da kad se ovako brzo dođe do otkrića vakcina dođe do nuspojava, jer se vakcinišu milioni ljudi - rekao je Plenković.

On je dodao da će Hrvatska nastaviti da traži mogućnost da nabavi različite vakcine od drugih kompanija.

- Što se tiče Sputnjika, mi smo podnijeli zahtjev za dokumentaciju i spremni smo da naručimo i tu vakcinu, ali je uvijek dobro da imamo potvrde nadležnih tijela o kvalitetu pojedine vakcine - rekao je Plenković.