latinica  ћирилица
08/04/2021 |  10:14 ⇒ 10:14 | Autor: SRNA

Prodanović: Položaj Roma znatno poboljšan

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović rekao je da je položaj Roma u BiH značajno poboljšan, posebno na planu stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja.
Lazar Prodanović - Foto: klix.ba
Lazar ProdanovićFoto: klix.ba

Čestitajući 8. april, Svjetski dan Roma, svim Romima i njihovim udruženjima u BiH, Prodanović je ukazao da je do poboljšanja njihovog položaja u BiH došlo sprovođenjem međunarodnog regionalnog projekta "Dekada Roma 2005-2015", kao i drugih projekata koji su za cilj imali snažnije uključenje pripadnika romske zajednice u društvo.

- Aktivnosti koje se posljednjih godina sprovode snažno potvrđuju da BiH nastoji da poštuje većinu međunarodnih obaveza iz Konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, kao i drugih međunarodnih dokumenata i protokola koji se odnose na poštovanje ljudskih prava i prava pripadnika nacionalnih manjina - istakao je Prodanović.

On je naveo da, prema relevantnim domaćim i međunarodnim procjenama, u BiH živi između 50.000 i 60.000 Roma, od kojih je svega 12.500 obuhvaćeno posljednjim popisom iz 2013. godine, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Prodanović je istakao da ovi brojevi stvaraju obavezu svim institucijama u BiH, od lokalnog nivo pa dalje, kao i predstavnicima romske zajednice, da zajednički rade i pojačaju aktivnosti koje će dovesti do još veće uključenosti Roma u društvo, a time i do većeg stepena poštovanja i zaštite njihovih ljudskih prava.

Prema njegovim riječima, ovo se posebno odnosi na pitanje zapošljavanja Roma, obrazovanje romske djece, kao i na pitanje njihove zdravstvene zaštite, koje, u vrijeme pandemije virusa korona, postaje goruće i u BiH i u cijelom svijetu.

- Pozivam institucije na svim nivoima vlasti da se snažnije uključe u rješavanje problema romske populacije i da u ovim za sve građane teškim vremenima pokažu posvećenost i solidarnost sa Romima i pripadnicima svih drugih nacionalnih manjina kojima je neophodna institucionalna i svaka druga vrsta podrške i pomoći - rekao je Prodanović.