latinica  ћирилица
08/04/2021 |  12:02 | Autor: SRNA

Omogućen pristup podacima o nepokretnostima

Republička uprava za inspekcijske poslove i Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove potpisali su Protokol o načinu pristupa podacima iz evidencije o katastru nepokretnosti, kojim se inspekcijskim organima za službene potrebe omogućava pristup podacima o nepokretnostima i pravima na nepokretnosti.
Inspektorat Republike Srpske - Foto: ilustracija
Inspektorat Republike SrpskeFoto: ilustracija

Iz Inspektorata je saopšteno da prilikom inspekcijskog nadzora inspektori različitih sektora imaju potrebu za pristupom podacima o nepokretnostima, njihovom korisniku ili vlasniku, te namjeni.

- Događa se da prilikom nadzora inspektori na licu mjesta nisu u mogućnosti tehnički da utvrde ko je titular određenih prava na zemljištu na kojem se vrši inspekcijski pregled ili drugoj nepokretnosti koja je predmet nadzora, te ko je subjekat nadzora i odgovorno lice za pojedine radnje koje se vrše na određenom prostoru - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se sa navedenim poteškoćama suočava tehnička inspekcija kod nadzora u oblasti rudarstva u predmetima nelegalne eksploatacije mineralnih sirovina, vodna inspekcija u slučajevima nelegalne eksploatacije šljunka iz vodnog zemljišta, kao i šumarska inspekcija u kontrolama bespravne sječe šumskih drvnih soritimenata.

Sa ovim poteškoćama suočava se i saobraćajna inspekcija kod izvođenja bespravnih radova na putevima ili u zaštitnom pojasu puta, te poljoprivredna inspekcija u predmetima koji se odnose na nezakonitu promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta, održavanje poljoprivrednog zemljišta i kontrolu podsticaja.

Imajući u vidu djelokrug rada Republičke uprave za geodetske i imovinskopravne poslove, koji se odnosi na katastar nepokretnosti, geodetske podloge, a posebno vođenje javnih evidencija o nepokretnostima i pravima na nepokretnosti, ukazala se potreba za formalizovanjem saradnje i razmjene podataka između ovih institucija.

Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove nosilac je poslova na uspostavljanju infrastrukture geoprostornih podataka Republike Srpske i implementacije elektronskih servisa koji omogućavaju dostupnost podataka za institucije Srpske, kao i sve eksterne korisnike koji imaju potrebu za pristup podacima.

S ciljem omogućavanja lake i brze identifikacije nepokretnosti u postupku inspekcijskog nadzora, Geodetska uprava omogućila je inspekcijskim organima pristup podacima o nepokretnostima iz javnih evidencija, koji se odnose na tip evidencije, katastarsku opštinu, broj i podbroj parcele, način korištenja, te podatke o objektima ili zgradama i nosiocima prava.

Za uspješno i kvalitetno sprovođenje postupka inspekcijskog nadzora i pravovremeno postupanje u toku pripreme za kontrolu ili na mjestu pregleda, uz upotrebu dži-pi-es uređaja, na ovaj način će inspektorima biti omogućena laka i brza identifikacija nepokretnosti, odnosno pristup svim podacima potrebnim za nesmetan inspekcijski nadzor.