latinica  ћирилица
08/04/2021 |  13:39 | Autor: sputniknews.com

Rusija spremna na najgore scenarije u odnosima sa Amerikom

Moskva je spremna na najgore scenarije razvoja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući vijesti o mogućem protjerivanju ruskih diplomata iz Vašingtona.
Moskva - Foto: RTRS
MoskvaFoto: RTRS

- Neprijateljstvo i nepredvidljivost postupaka američke strane u cjelini obavezuje nas da budemo spremni na najgore scenarije. Dakle, kada imate prilično agresivno raspoloženog, nepredvidljivog sagovornika, stalno ste spremni na sve - rekao je portparol Kremlja novinarima.

Takođe je istakao da su odnosi Rusije i SAD nesumnjivo i dalje nepredvidljivi, „što je loše“.

Peskov je konstatovao da Amerika vještački sputava saradnju sa Rusijom u sferi ekonomije i nauke.

- To je veoma važna komponenta čitavog sistema međusobnih odnosa. Često žalimo zbog toga što, na primjer, naše američke kolege vještački sputavaju taj pravac – biznismenima uporno savjetuju da odustanu od učešća u forumima koji se kod nas održavaju, naučnicima stalno preporučuju da odustanu od saradnje sa kolegama iz Rusije. To je loše - konstatovao je Peskov.

Međutim, kako je rekao, uprkos svim oštrim izjavama koje dolaze iz SAD, Rusija nikada nije bila pristalica toga da se odnosi dovedu u bezizlaznu situaciju i nikada nije predstavljala prijetnju.

- Uprkos svim oštrim izjavama i takvim neprijateljskim manifestacijama iz Vašigtona, predsjednik Putin ipak ostaje dosljedni pristalica izgradnje dobrih odnosa sa SAD, bar u tim oblastima koje su nama od koristi... U razvoju naših bilateralnih odnosa spremni smo da idemo dotle, dokle su spremni i naši partneri. U tom planu naš stav je očigledno dosljedan. Nikada nismo bili pristalice toga da se odnosi dovedu u bezizlaznu situaciju. Nikada nismo predstavljali i ne predstavljamo prijetnju ni za koga, ali naravno, nikada nikome, uključujući i SAD, nećemo dozvoliti da nama prijeti, da nam nešto diktira i da ugrožava naše interese - precizirao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se u Kremlju slažu sa ocjenom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova koji je ranije rekao da Vašinton vodi „glupu“ politiku prema Rusiji, Peskov je rekao da je Lavrov precizan u svojim formulacijama i da tu nema šta da doda.

Ranije je agencija Blumberg saopštila da SAD izučava pitanje uvođenja novih sankcija Moskvi i protjerivanje diplomata. Kako su naveli sagovornici agencije, zvanična lica administracije DŽozefa Bajdena su završila pregled hakerskih napada preko „Solar Vindsa“ i miješanje u izbore u zemlji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nepouzdani partneri i da Moskva ne može zavisiti od njihovog raspoloženja.