latinica  ћирилица
08/04/2021 |  14:43 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

Pavlović: Budžet uništen i demoliran

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da je gradski budžet uništen i demoliran, da ga je takvog zatekao, i da je dužan da obavijesti građane šta je ostalo iza DNS-a.
Dalibor Pavlović - Foto: SRNA
Dalibor PavlovićFoto: SRNA

- Vjerovao sam da neću morati da izlazim u javnost, ali sam primoran jer kad čujete informaciju izrečenu od bivšeg gradonačelnika /Milenka Đakovića/ da je u budžetu ostalo više od četiri miliona KM i da mu nije jasno o čemu to govorim, dužan sam da obavijestim sve naše građane šta je DNS ostavio svima nama - rekao je Pavlović na konferenciji za novinare.

On je naveo da je analiza budžeta za koju je bila angažovana nezavisna revizorka, profesorica Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, a obuhvatila je period od 2016. do 2020. godine, pokazala da je suficit koji je bio iskazivan sve vrijeme bio prividan i da je stvarno stanje skriveni deficit.

- Ukupan deficit za prošlu godinu iznosi 4.225.521 KM, gdje je nepokriveni deficit 2.875.480 KM, a 1.350.041 KM se odnosi na realizovane ugovore iz prethodnog perioda. Posebno je bitno istaknuti ugovore sa dobavljačima LED rasvjete od 5.835.619 KM sa PDV-om gdje faktura od 900.000 KM za PDV nije bila predviđena u budžetu za 2020. godinu, a morala je, i ona me je dočekala treći dan mandata - precizirao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, bivši gradonačelnik je s istim dobavljačem potpisao još jedan ugovor za održavanje rasvjete u naredne četiri godine, vrijedan blizu milion maraka, 2. decembra 2020. godine, poslije izbora, nekoliko dana prije nego što će otići s te dužnosti.

- Sve bi bilo u redu da taj iznos nije potrošen prije potpisivanja ugovora u predizbornoj kampanji produžujući i proširujući rasvjetu da bi se skupili politički glasovi, a mimo procedure javne nabavke i u suprotnosti sa zakonom. Bivši gradonačelnik nije predložio rebalans već je, kršeći zakon, restrukturisao budžet i učinio preraspodjelu sredstava realocirajući 7.074.000 KM, što nije u skladu sa zakonom - istakao je Pavlović.

On je naveo da su u budžetu otvorene nove potrošačke jedinice za preventivnu zdravstvenu zaštitu u borbi protiv virusa korona od 381.000 KM i u okviru toga grantovi neprofitnim organizacijama, udruženjima građana i humanitarnim organizacijama od 234.000 KM, ali su ova sredstva korištena u predizborne svrhe.

Pavlović je dodao da su i fizička lica s tim u vezi inkasirala 35.000 KM, te je bivšeg gradonačelnika upitao kako su se ta lica borila protiv virusa korona četiri dana prije izbora kada su ta sredstva i uplaćena na njihove račune.

- Dodatno je interesantno što su među fizičkim licima i visoki funkcioneri DNS-a i SDA, a neka od tih lica su bila imenovana za članove biračkih odbora navedenih stranaka ili su bili nezavisni kandidati za odbornike - naglasio je Pavlović i pokazao medijima zaključke sa zaštitom preko imena i jedinstvenih matičnh brojeva lica koja su sa ove stavke primala novac.

On je napomenuo kako su svi prošle godine slušali priču o poznatim prijedorskim volonterima u borbi protiv virusa korona koje je tada angažovala gradska vlast, te izrazio žaljenje što je i on bio jedan od lakovjernih građana koji je povjerovao u nečije volonterstvo i dobročiniteljstvo.

Prema njegovim riječima, svi koji su se slikali i hvalili volonterstvom isplaćeni su iz budžeta na račun fizičkih lica, a među njima su sve aktivisti DNS-a.

Zanimljiv je detalj, dodao je, da su sa iste budžetske stavke isplaćivani samo po jedan proizvođač mlijeka, proizvođač malina i udruženje poljoprivrednih proizvođača, kao da su samo oni suočeni s pandemijom ili da su više pogođeni od ostalih iz svoje branše, te upitao zašto sredstva nisu podijeljena na ravne časti, uz ocjenuo da je to i sramno i žalosno.

Pavlović je ustvrdio da je radi političke promocije DNS-a u periodu od 1. januara 2019. godine, kada je DNS izgubio skupštinsku većinu u Prijedoru, do 20. marta 2020. godine, u Gradsku upravu i institucije, ustanove i preduzeća čiji je osnivač grad, novozaposlena 242 radnika, a 82 su angažovana po ugovoru o djelu.

- U dvije godine, zarad politike i političkih interesa, zaposlena su 324 radnika. Nije meni krivo što je toliko ljudi zaposleno. Naprotiv. Moj cilj jeste zapošljavanje radnika, ali ne na štetu mukotrpno stečenog budžeta i budžeta koji je na koljenima, a pitanje je jesu li svi ovi radnici bili neophodni - rekao je Pavlović.

Pavlović je naglasio da je budžet trošen bez plana i programa i da je bilo bitnije predizborno asfaltiranje i plaćanje takozvanih volontera nego stvarna borba protiv kovida, te najavio da će održati i posebnu konferenciju za štampu o ugovorima i sporovima u vezi sa prethodnom strukturom Gradske uprave.

- Molim ih, prijateljski da više nikada brigu o gradu Prijedoru i o svojim sugrađanima ne vode na ovaj način - poručio je Pavlović.