latinica  ћирилица
08/04/2021 |  15:55 ⇒ 15:55 | Autor: SRNA

Desnica Radivojević osuđen na osam mjeseci zatvora

Opštinski sud u Sarajevu osudio je Desnicu Radivojevića, bivšeg federalnog ministra trgovine i ministra prostornog uređenja, na osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Desnica Radivojević (foto:.tv1.ba) -
Desnica Radivojević (foto:.tv1.ba)

Prema sporazumu o priznanju krivice, okrivljeni je dužan da u budžet Federacije BiH uplati 20.852 KM od pravosnažnosti presude.

Optuženom je stavljeno na teret da je pronašao osobu kojoj je iz budžeta za uslugu podnošenja fiktivnog zahtjeva za donaciju traktora isplatio 5.000 KM, a traktor zadržao za sebe.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo navedeno je da je na taj način okrivljeni nezakonito stekao 15.852 KM, koliko je vrijednost traktora, a federalni budžet oštetio za 5.000 KM.

Optužnica se odnosi na period od jula do decembra 2014. godine, kada je Radivojević došao do saznanja da se u FBiH vrši dodjela poljoprivredne mehanizacije i opreme koju je Kina donirala BiH, a bila je namijenjena korisnicima pogođenim poplavama iz Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

Početkom 2019. godine u velikoj akciji kodnog naziva "Farmer" uhapšeno je više osoba zbog malverzacija sa dodjelama traktora koje je 2012. godine BiH donirala Kina.