latinica  ћирилица
08/04/2021 |  18:42 ⇒ 18:48 | Autor: RTS

Incidenti na protestima u Crnoj Gori; Ispred Vlade i "Čavoglave" (VIDEO)

Protesti u organizaciji Patriotsko-komitskog saveza održani su ispred zgrade vlade u Podgorici, kao i u Nikšiću, Cetinju, Budvi i Tivtu.
Protesti u Crnoj Gori (foto: Savo Prelević) -
Protesti u Crnoj Gori (foto: Savo Prelević)

Okupljeni su nezadovoljni najavom iz Vlade da će državljanstvo Crne Gore moći da dobiju i ljudi koji su u toj zemlji boravili 10 godina - sa prekidima.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović negirao je da je organizator današnjih antivladinih protesta.

Na protestu u Podgorici, na kojem se okupilo više stotina građana, viđeni su funkcioneri opozicionih SDP-a i Liberalne partije.

Policija je okupljene obavijestila da je prijedlog zakona povučen i da se raziđu.

Pošto policija učesnicima protesta nije dozvolila napuštanje gradova, protesti su, osim u Podgorici održani u više gradova i opština.

U Budvi je višesatno bio blokiran saobraćaj kod kružnog toka na ulazu u grad. Bio je blokiran i saobraćaj na Јadranskoj magistrali u Tivtu i Kotoru.

Okupljeni su pokušali da sruše zaštitnu ogradu ispred zgrade Vlade.

Policajce su optuživali za izdaju i gađali ih petardama i jajima.

Okupljeni su vrijeđali predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministarku prosvjete, funkcionere Demokratskog fronta...

Na snimku sa protesta kod Vlade moglo se čuti i kako okupljeni pjevaju pesmu "Bojna Čavoglave" proustaškog muzičara Marka Perkovića Tompsona, koji tu numeru na koncertima počinje pozdravom "Za dom spremni".

Državljanstvo i onima koji su u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori

Odluka o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom povučena je privremeno sa Vlade, kako bi se prije toga izjasnio skupštinski Odbor za izborno zakonodavstvo.

Premijer Zdravko Krivokapić je ranije najavio Odluku o izmjeni, navodeći da veliki broj građana koji dugo žive u Crnoj Gori nije imao pravo na državljanstvo.

Plan MUP-a je bio, kako je ranije objavljeno, da svi građani koji su i u prekidima boravili 10 godina u Crnoj Gori steknu pravo za sticanje državljanstva.

Važećim Zakonom i Odlukom propisano je da su tu mogućnost do sada imali samo oni koji neprekidno žive 10 godina u državi.

Opozicione partije juče su zaprijetile da će se povući iz skupštinskog Odbora za izborno zakonodavstvo ukoliko Vlada bude danas izmijenila odluku.

Đukanović negira da je organizator protesta

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović negirao je na Tviteru da je organizator današnjih antivladinih protesta u Crnoj Gori i ocijenio "krajnje nemoralnim insinuacijama" poziv premijera Zdravka Krivokapića da ne destabilizuje državu i da demonstrante povuče sa ulice.

- Krajnje je nemoralno od premijera Krivokapića da insinuira da ja organizujem proteste koji mu se ne sviđaju. Uzaludni su pokušaji da svo svoje neznanje, neposvećenost i nepostojanost pokušava prikriti time što će papagajski dosadno za sve okriviti bivšu vlast - saopštio je Đukanović.

Istakao je da je Krivokapić sada, kako kaže, krenuo da to čini i prema njemu lično.

- Poznato je, a o tome je u trenucima euforičnog raspoloženja nakon pobjede na izborima govorio i sam premijer, da sam uložio i ulažem sav napor da se izvršna vlast konstituiše, i da što kvalitetnije profunkcioniše - podsjeća Đukanović.