latinica  ћирилица
08/04/2021 |  19:20 ⇒ 20:06 | Autor: SRNA

Završeni pretresi na tri lokacije u Kantonu Sarajevo

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH upravo su završili akciju u kojoj su od jutros vršili pretrese na tri lokacije u Kantonu Sarajevo po naredbi Suda i tužilaštva Kantona Sarajevo tokom koje je pronašla i privremeno oduzela određenu dokumentaciju i predmete - rekao je Srni portparol Sipe Luka Miladinović.

Kako Srna saznaje, pretresi su izvršeni u Federalnoj upravi civilne zaštite, Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i firmi "Verlab", koja je izvršila verifikaciju respiratora koje je nabavila firma "Srebrena malina".

Prema saznanjima Srne, izuzeta je brojna dokumentacija, ugovori "Verlaba" i FUCZ-a, koji se odnose na verifikaciju uređaja, a izuzeta je i dokumentacija sa KCUS-a.

Kantonalno tužilaštvo je po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju kovid odjeljenja.

Pred Sudom BiH vodi se proces protiv federalnog premijera Fadila Novalića i troje saoptuženih u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je za potrebe federalne Uprave civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina", vlasništvo Fikreta Hodžića.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su i ministar finansija FBiH Јelka Milićević, suspendovani direktor federalne Uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.