latinica  ћирилица
09/04/2021 |  15:50 ⇒ 20:05 | Autor: SRNA

Zajednički udžbenici Srpske i Srbije put do očuvanja nacionalnog identiteta (VIDEO)

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić razgovarali su danas u Beogradu o izradi zajedničkih udžbenika osnovnih i srednjih škola za nacionalnu grupu predmeta Srpske i Srbije.
Udžbenici - Foto: RTRS
UdžbeniciFoto: RTRS

Trivićeva je rekla da je danas održan jedan u nizu sastanka dva ministarstva o grupi predmeta od nacionalnog značaja i pripremi realizacije udžbenika Republike Srpske i Srbije koji će imati isti sadržaj.

Ona je rekla da je sa Ružićem razgovarala o upravo izrađenom priručniku o zajedničkom jezgru nastavnih sadržaja koji treba da se nađu, kako u predmetnim, tako i međupredmetnim sadržajima u udžbenicima osnovnih i srednjih škola.

- Razgovarali smo o grupi predmeta od nacionalnog interesa - Srpski jezik, Istorija i Geografija. Kroz određene međupredmetne sadržaje ćemo to proširiti na Muzičko vaspitanje, Likovno vaspitanje i predmet Priroda i društvo za niže razrede - rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, to je vema značjno za kulturni i nacionalni identitet srpskog naroda.

- Veoma je važno da se na taj način identiteti, kako nacionalni, tako i kulturni, srpskog naroda sa obje strane Drine identifikuju kao jedno, s obzirom na kulturu i tradiciju. Veoma je važno da učenici osnovnih i srednjih škola imaju mogućnost da o svim važnim istorijskim i nacionalnim sadržajima uče iz istih udžbenika - rekla je Trivićeva.

Trivićeva je napomenula da su je novinari često pitali da li će udžbenici biti identični u smislu izgovora, ijekavice ili ekavice, te ukazala da će to biti prilagođeno području gdje učenici žive.

- Ponosni smo na to da su opredjeljenje Srpske i Srbije zajednički udžbenici - Istorija, Srpski jezik i Geografija - rekla je Trivićeva.

Ružić je ocijenio kao veoma konstruktivan i kvalitetan razgovor o temi očuvanja tradicije, kulture, srpskog jezika, ćirilice kao i, kako je rekao, sagledavanju operacijalizacije onog što bi trebalo u praksi da predstavlja i primjena priručnika kroz zajedničko jezgro nastavnih sadržaja.

Prema njegovim riječima, ti nastavni sadržaji idu u pravcu da se identitetski, odnosno udžbenici od nacionalnog značaja sadržajem reflektuju na način koji će biti komplementaran u Republici Srpskoj i Srbiji.

- Želimo i da, poštujući inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, sagledamo mogućnost da svi ovi udžbenici budu na raspolaganju čitavoj dijaspori, u onim školama gdje naši učitelji i nastavnici, u skladu sa odlukama Ministarstva nauke, prosvjete i tehnološkog razvoja Srbije, drže nastavu na srskom jeziku - rekao je Ružić.