latinica  ћирилица
09/04/2021 |  23:26 ⇒ 23:27 | Autor: SRNA

Krivična prijava protiv Duška Markovića

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv više lica, uključujući bivšeg premijera Duška Markovića, bivšu ministrku energetike Dragicu Sekulić i bivšeg predsjednika Odbora direktora ovog preduzeća Đoka Krivokapića, jer su, kako tvrdi, oštetili državni budžet za 16,94 miliona evra.
Duško Marković (Foto:srbin.info) -
Duško Marković (Foto:srbin.info)

Đukanović je prijavu podnio i protiv vlasnika i zastupnika kompanije Uniprom Veselina Pejovića, bivšeg izvršnog direktora Elektroprivrede Igora Noveljića, bivših članova Odbora direktora Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Miloša Konatara i Nikole Vujovića, kao i protiv izvršnog direktora Fonda za zaštitu životne sredine Јovana Martinovića.

Kako je saopšteno iz Elektroprivrede, Đukanović je prijavu podnio zbog kriminalnog udruživanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi i službenog položaja i protivzakonitog uticaja.

Oni su od 2020. do 2021. kao organizovana kriminalna grupa koju su organizovali Marković, Sekulićeve i Pejovića pribavili Unipromu protivpravnu imovinsku korist od 16,94 miliona evra.

Iz Elektroprivrede su naveli da su Marković i Sekulić protivpravnim iskorišćavanjem službenog položaja, na šta ih je umišljajno podstrekao Pejović, kroz uredbu o aktivnostima za 2020. i 2021. opredijelili broj besplatnih emisionih kredita za emisiju gasova sa efektom staklene bašte tako da pogoduje samo Unipromu.

Đukanović je istakao da su oni bili svjesni da je broj besplatnih emisionih kredita realno nepotreban, ali da je sve urađeno kako bi Uniprom neiskorišćeni broj besplatnih emisionih kredita prenio na Elektroprivredu uz enormnu nadoknadu.