latinica  ћирилица
11/04/2021 |  09:27 ⇒ 10:36 | Autor: SRNA

Ivašov: Iza odluke Albanaca da grade vojnu bazu na Crnuši stoje SAD

Profesor na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose Leonid Grigorijevič Ivašov izjavio je da SAD stoje iza odluke Albanaca da grade vojnu bazu na brdu Crnuša kod Sjeverne Mitrovice i da je strah Srba opravdan.
Leonid Ivašov (Foto: © Sputnik / Boris Prihodьko) -
Leonid Ivašov (Foto: © Sputnik / Boris Prihodьko)

- Kada bi neki američki pukovnik ili važniji političar rekao Albancima da ne prave takvu bazu, razgovora o tome više ne bi bilo - rekao je Ivašov.

On je naglasio da su Amerikanci stalno popuštali Albancima i pravili se da ne vide šta oni rade.

- Prisjetimo se da je Medlin Olbrajt bila glavni srbomrzac. Nije mogla, a ni danas ne može, da smisli pravoslavne Slovene, prije svega Ruse i Srbe. Ona je i promovisala zlikovca Hašima Tačija - rekao je Ivašov za "Večernje novosti".

Govorećo o NATO vježbama na Kosovu i Metohiji i najavu vježbi u maju i junu u Ukrajini, Ivašov je rekao da sve vježbe u kojim su glavni akteri Amerikanci imaju, prije svega, antiruski karakter i da Vašington širi strah Evropom, da bi ona bila poslušna.

Ivašov, koji je doktor istorijskih nauka i autor više knjiga, izjavio je da ga je odavno interesovalo dijelo Nikole Tesle, ali da je temeljnije počeo da se bavi izučavanjem kada je otišao u penziju, te je ocijenio da se mnogi problemi u današnjem svijetu i u budućnosti mogu rješavati Teslinim idejama.

- Razrađujući velike Tesline ideje svijet bi imao dovoljno energije i ne bi potrebno nikakvo ratovanje za energente - zaključio je Ivašov.