latinica  ћирилица
11/04/2021 |  13:03 ⇒ 13:03 | Autor: SRNA

Lokalni izbori u Travniku i Ustikolini

U federalnim opštinama Travnik i Foča/Ustikolina danas se održavaju prijevremeni izbori za načelnike ove dvije lokalne zajednice.
Izbori (Foto: Ilustracija) - Foto: RTRS
Izbori (Foto: Ilustracija)Foto: RTRS

Birališta su otvorena jutros u 7.00 časova, a zatvaraju se u 19.00 časova, javili su federalni mediji.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za načelnika Travnika imaju 47.782 birača, dok na izborima za načelnika Foča/Ustikoline to pravo može da ostvari 1.605 birača.

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH je 2. februara donijela odluke o održavanju prijevremenih izbora za načelnika u ove dvije opštine.

Na izborima za načelnika Travnika građani će moći da biraju između kandidata koalicije "Naša travnička priča" /SDP, Narod i pravda-NiP i Naša stranka/ Harisa Kaniže i kandidata SDA Kenana Dautovića.

Prijevremeni izbori u Travniku održavaju se zbog iznenadne smrti izabranog načelnika Mirsada Pece /SDA/.

U trci za načelnika Ustikoline su nezavisni kandidati Mensura Karahodža i Mujo Sofradžija, kandidat SDA Mesud Borović i Mensad Arnaut iz koalicije NBL – A-SDA "Zajedno za Ustikolinu".

Sofradžiju je podržao NiP.

Za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Travniku je određeno 77 redovnih biračkih mjesta, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban kovid mobilni tim, dok su za održavanje prijevremenih izbora u Ustikolini određena tri redovna biračka mjesta, formirana dva mobilna tima i jedan poseban kovid mobilni tim.

Za prijevremene izbore CIK je akreditovao 122 posmatrača udruženja građana, dok je za akreditovanje posmatrača političkih subjekata za posmatranje rada biračkih odbora i opštinske izborne komisije nadležna opštinska izborna komisija.

CIK BiH je akreditovao i jednog posmatrača u ime političkog subjekta za posmatranje rada Glavnog centra za brojanje i rada CIK-a.