latinica  ћирилица
12/04/2021 |  08:32 ⇒ 11:59 | Autor: RTRS

Unčanin: Drugarstvo, ljubav i fanatizam doveli su nas na krov Evrope (VIDEO)

Ljubav prema rukometu, fanatizam, i drugarstvo doveli su nas na krov Evrope, poručio je Rade Unčanin, član trofejne generacije rukometaša Borca, koja je 1976. godine osvojila Kup evropskih šampiona.
Rade Unčanin - Foto: RTRS
Rade UnčaninFoto: RTRS

Tog 11. aprila 1976. godine, rukometaši banjalučkog Borca ostvarili su najveći uspjeh u svojoj prebogatoj klupskoj istoriji. Te večeri, u prepunom "Boriku", pred preko 5.000 navijača, Borac je savladao dansku Fredericiju sa 17:15 i okitio se titulom najboljeg rukometnog tima na Starom kontinentu.

- Sjećanja blijede, pojavi se poneki novinarski članak, jer prošlo je puno vremena od tada. Zajedno sa Arslanagićem, Karalićem i Rađenovićem ponekad na kafici prepričavamo ta vremena. Mi smo imali kontinuitet, bili smo četiri puta uzastopno šampioni Јugoslavije (1973-1976), te četiri puta osvajači Kupa (1972-1975), a godinu prije Fredericije igrali smo finale u Hamburgu, gdje smo nažalost poraženi od Forverca. Međutim, godinu poslije sve smo naplatili - kaže Unčanin.

I klupski, ali i reprezentativni rukomet u Јugoslaviji tada je bio u samom vrhu svjetskog sporta.  

- Nekoliko godina ranije Јugoslavija je bila treća na svijetu, i to je bio nagovještaj tih uspjeha. Slijedi Minhen i olimpijsko zlato. Prije nas šampion Evrope bio je bjelovarski Partizan, i mi smo imali želju da ih stignemo i prestignemo u trofejima, jer oni su u to vrijeme bili zaista velika ekipa. Na kraju smo u svemu uspjeli - nastavio je priču Unčanin.

Rade Unčanin je i sam uspješan trener, vodi ŽRK Borac koji je na najboljem putu da ponovo postane šampion BiH.

- Loš trener ne može napraviti dobrog igrača, to je moja filozofija. A, mi ovdje u Banjaluci imamo i te kako imena, koji su proslavili ovaj sport. Svi pričaju o čuvenoj banjalučkoj školi rukometa, a treneri nam nisu iz Banjaluke. Danas Borac ima svjetsko ime u Veselinu Vujoviću, ali potrebno mu je dati vrijeme, jer kontinuitet je veoma važan - zaključio je Unčanin.