latinica  ћирилица
12/04/2021 |  14:24 ⇒ 14:36 | Autor: SRNA

Majkić: Ignorantskim odnosom Bosić nanosi štetu srpskom narodu

Ignorantskim odnosom prema izmjenama Krivičnog zakona BiH, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić pokazuje da mu je svejedno što će Bošnjaci i dalje pokušavati da disciplinuju pripadnike srpskog naroda kada je u pitanju interpretacija nedavnih istorijskih događaja, ocijenila je srpski delegat u ovom domu Dušanka Majkić.
Dušanka Majkić - Foto: SRNA
Dušanka MajkićFoto: SRNA

Majkićeva je Srni rekla da je žalosno što je Bosić na posljednjoj sjednici Doma naroda bio uzdržan prilikom glasanja o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH koji su predložili Denis Bećirović i Zlatko Miletić.

Ona je upitala da li Bosićev čin znači da mu ne smeta što će Srbima biti onemogućeno da se brane u svim sudskim postupcima.

Majkićeva je istakla da je taj prijedlog zakona usmjeren protiv Srba, te da bi, prema njemu, svaki pripadnik srpskog naroda koji se žali na presudu u vezi sa zbivanjima u prošlom ratu bio osuđen na neuspjeh.

- Postoji više razloga zbog kojih se Bošnjacima žuri za donošenje ovakvog zakona. Ovaj zakon u prvom redu predstavlja potrebu Bošnjaka da se operu od vlastite odgovornosti i krivice i da se jednostrana slika o krivici samo jednog naroda, srpskog, održi i dalje - istakla je Majkićeva.

Majkićeva je dodala da je cilj ovog zakonskog prijedloga da se uvede ograničenje u odbrani optuženih.

- Svako ko bi se branio ili žalio da nije počinio određeno krivično djelo – genocida, ratnog zločina ili zločina protiv čovječnosti, automatski bi bio kažnjen zbog poricanja ili umanjenja zločina za koji je optužen. Dakle, bio bi kažnjen zbog potencijalnog izvršenja ratnog zločina jer se usudio da se brani - pojasnila je Majkićeva.

Ona napominje da je poznato da Bošnjaci na različite načine pokušavaju da "disciplinuju" pripadnike srpskog naroda i da to čine po modelu vlastite političke elite, pri čemu se koriste sva sredstva i ne bira vrijeme.

- Treba imati na umu da bi Srbi, prihvatanjem ovakvog zakona prihvatili i jednostranu interpretaciju nedavnih istorijskih događaja o kojima nije dat relevantan sud - rekla je Majkićeva.

Ona kaže da se Srbi osumnjičeni za djela "ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocid" ne bi mogli uspješno braniti ako su prethodno stigmatizovani.

- To znači da čim je neko unaprijed obilježen, on je kriv - istakla Majkićeva.

Majkićeva je istakla da je poznato da u BiH Bošnjaci i njihovi političari često koriste termin ratni zločin i ratni zločinac iako neko lice nikada nije presuđeno za takvo krivično djelo.

Ona je podsjetila da najveći ratni zločini počinjeni nad Srbima, među kojima su zločini u Rogatici, Foči, Sijekovcu, Srebrenici i drugi, čekaju na sudski epilog i da se zato Bošnjacima žuri sa izmjenom Krivičnog zakona, jer žele da za sebe prigrle ulogu žrtve.

Na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, koja je održana u četvrtak, 8. aprila, svi delegati iz Republike Srpske, osim Mladena Bosića, glasali su protiv Zakona o zabrani negiranja genocida.

Protiv ovog zakona su glasali lider HDZ-a Dragan Čović i delegati iz te stranke.

Osim što je Bosić bio uzdržan, za ovaj prijedlog zakona su glasali Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Denis Bećirović, Munib Јusufović i Zlatko Miletić.

Ovaj zahtjev, kojim bi se u Krivični zakon BiH uvrstio član kojim bi se zabranilo i kažnjavalo negiranje genocida, nije izglasan.