latinica  ћирилица
12/04/2021 |  15:49 ⇒ 15:50 | Autor: SRNA

Podjela travno-djetelinskih smjesa zadrugama iz brdsko-planinskih područja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske realizovalo je podjelu sjemena travno-djetelinskih smjesa za zadruge i udruženja iz brdsko-planinskog područja, kojim će, prema procjeni, biti zasijano više od 180 hektara poljoprivrednog zemljišta.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeFoto: RTRS

Pomoćnik ministra Goran Bursać rekao je da podjelom sjemena svake godine pružaju podršku domaćim proizvođačima sjemenskog materijala.

- Pored ove mjere, iz Agrarnog budžeta predviđeno je i regresiranje domaćih sjemena i do 50 odsto maloprodajne cijene - rekao je Bursać, koji je danas posjetio Poljoprivredni institut gdje je u toku podjela sjemenskog materijala.

U okviru ove mjere obuhvaćeno je osam udruženja i zadruga iz iz brdsko-planinskog područja, a procjenjuje se da će ovim sjemenom biti zasijano više od 180 hektara poljoprivrednog zemljišta, rečeno je Srni u Ministarstvu.

Ova mjera se u potpunosti finansira iz agrarnog budžeta, a realizuje se u saradnji sa Poljoprivrednim institutom Republike Srpske, koji je ujedno i proizvođač sjemenskog materijala.

Pored meliorativnog karaktera, travno-djetelinske smjese imaju veliki značaj u proizvodnji hrane za stoku u ovim područijima.