latinica  ћирилица
12/04/2021 |  18:56 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Stupile na snagu ublažene mjere Republičkog štaba (VIDEO)

Na snagu su stupile ublažene mjere Republičkog štaba za vanredne situacije. U učionice su se vratili i stariji osnovci, a dozvoljene su i sve rekreativne aktivnosti u grupama. Propisana su i pravila o broju putnika u gradskom i međugradskom prevozu.
Učenici - Foto: RTRS
UčeniciFoto: RTRS

Nakon mlađih, i osnovci od šestog do devetog razreda ponovo su u školskim klupama. Nastava na daljinu dobro dođe kada drugačije ne može, ali đacima nije prvi izbor.

Nastavni plan, kažu u banjalučkoj školi "Ivo Andrić" pratili su bez obzira na prinudnu pauzu.

- Onlajn nastava, odnosno nastava na daljinu ima i prednosti, ali mislim da je učionica i živa riječ ono što treba učenicima, a onda je naravno i nama lakše - rekla je Milanka Rosić profesorka srpskog jezika i književnosti.

20 dana bez nastave popravilo je brojno stanje u ovoj školi. Trenutno je u izolaciji 15 učenika i 12 nastavnika.

- Imamo malo poteškoća u pokrivanju nastave, ali unutar Aktiva direktora nastojimo da pokrijemo te časove. Ako ne, onda angažujemo nastavno osoblje sa biroa - istakao je Aleksandar Stojanović pomoćnik direktora OŠ "Ivo Andrić" Banjaluka.

U sale se vraćaju i najmlađi polaznici škola sporta (IT ton). Srboljub Vuković kaže – i ranije su poštovali sve mjere. Sadašnja ograničenja u ovoj školi su pooštrena, pa umjesto 30 dozvoljenih, u jednoj grupi trenira najviše 15 mališana.

- Pri samo ulasku u salu, od mjerenja temperature, dezinfekcije ruku, od opreme koja mora da bude posebno za trening. Ne može dijete koje je došlo u opremi da ide u salu na trening. Presvlačenje, to su treneri preuzeli na sebe, kako roditelji ne bi ulazili u prostorije - rekao je Srboljub Vuković škola sporta "Zvjezdica" Banjaluka.

Nove mjere neće drastično uticati na broj putnika u gradskom prevozu, smatraju u Udruženju saobraćaja i veza Republike Srpske. Učenici osnovnih škola uglavnom ne koriste javni prevoz, a gužve se očekuju kada na nastavu krenu srednjoškolci i studenti.

- Mi očekujemo da bi veći priliv putnika mogao biti tek početkom uspostavljanja redovne nastave u srednjim školama i fakultetima. Do tada nažalost broj putnika je veoma mali - naglasio je  Dejan Miljić predsjednik skupštine Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske.

Banjalučka gradska Linija 13 A danas je bila puna. Putnici na prevoz čekaju 40 minuta i kažu – poluprazan autobus je rijetkost.

A ne bi trebalo tako, jer je u gradskom prevozu dozvoljeno tek 50 odsto popunjenosti. Vozači kažu – mjere se uglavnom poštuju, ali ni sami ne znaju kako se postaviti prema putnicima koji su, prema novim mjerama, višak.

- Postupam po pravilima ali ja sada ne mogu nekome reći vi možete, a vi ne možete ući. Sada ne znam kako bi se ja postavio ja bi morao da glumim i policajca, vozača i konduktera - smatra Ljuban Sikira vozač.

Ovo popuštanje mjera na snazi je do 19. aprila, kada će Republički štab za vanredne situacije ponovo razmatrati podatke o epidemiološkoj situaciji.