latinica  ћирилица
12/04/2021 |  19:10 ⇒ 19:11 | Autor: SRNA

Evropol: Nezapamćena količina zaplijenjenog kokaina

Evropol je izrazio zabrinutost zbog nezapamćene količine kokaina koji je krijumčaren u EU iz Latinske Amerike, od koje su kriminalci u Evropi i Јužnoj Americi ostvarili multimilijarderski profit.
Evropol - Foto: Wikipedia
EvropolFoto: Wikipedia

U četvorogodišnjem izvještaju "Ozbiljna procjena organizovanog kriminala" navodi se da je čistoća kokaina na najvišem nivou koji je do sada zabilježen u EU.

Iz Evropola ističu da trgovina kokainom pomaže kriminalnim udruženjima koja koriste ogromne resurse kako bi se infiltrirali i podrivali ekonomiju, javne institucije i društvo u EU.

Prema podacima Evropola, tokom racija u velikim evropskim lukama, kao što su Antverp, Hamburg i Roterdam, krajem februara su zaplijenjene 23 tone kokaina.

Direktor Evropola Katerina de Bol izjavila je da je trgovina drogom povećala nivo nasilja, jer se "kriminalci sada uglavnom ne plaše da koriste vatreno oružje i bombe ili da se služe torturom", prenio je AFP.

Evropol je u izvještaju upozorio i na potencijalno jačanje organizovanog kriminala usljed pandemije kovid 19, a skreće se pažnja i na kibernetički kriminal i pokušaje da se prodaju lažne vakcine.