latinica  ћирилица
13/04/2021 |  10:41 ⇒ 12:12 | Autor: SRNA

U akciji "Fast" uhapšeno pet lica

U BiH uhapšeno je pet lica u vezi sa krijumčarenjem migranata, a operacija je realizovana sa partnerskim institucijama Hrvatske, gdje su uhapšene dvije osobe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Akciju pod nazivom "Fast", po nalogu Tužilaštva BiH, izveli policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH, uz podršku ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Kantona Sarajevo, Službe za poslove sa strancima i Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

U okviru akcije pretreseni su objekti na više lokacija.

- Aktivnosti su realizovane u saradnji sa USKOK-om i MUP-om Hrvatske, a usmjerene su na otkivanje i krivično procesuiranje organizatora ilegalnog krijumčarenja više desetina migranata, sa područja BiH, prema Hrvatskoj i dalje prema drugim zemljama EU - navedeno je u saopštenju.

Osumnjičeni organizatori su državljani Avganistana, a istragom je utvrđeno da su, djelujući kao organizovana grupa sa drugim osumnjičenim, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, organizovali, koordinisali i izvršili krijumčarenje više desetina ilegalnih migranata, uglavnom državljana Avganistana, koji su u BiH došli iz pravca Srbije, te su organizovano, preko riječne i kopnene granice, iz BiH krijumčareni u Hrvatsku.

Kooridinirana istraga institucija BiH i Hrvatske, kako se navodi, trajala je više mjeseci.

Osumnjičeni koji su uhapšeni terete se za krivična djela organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi prema Krivičnom zakonu BiH, a tokom dana biće predati postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

- Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i zemljama regiona i EU, provodi više složenih operacija usmjerenih na procesuiranje krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i složenom migrantskom situacijom u BiH - dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH zahvalilo je policijskim službenicima svih agencija i institucija koje su učestvovale u međunarodnoj akciji "Fast".