latinica  ћирилица
13/04/2021 |  18:46 ⇒ 20:00 | Autor: SRNA

Selaković: Srpska kulturna i duhovna baština u ponižavajućem položaju

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji, da su objekti Srpske pravoslavne crkve izloženi brojnim fizičkim napadima i ukazao na izbjegavanje Prištine da primjeni dogovorene obaveze.
Nikola Selaković  (Foto:Sputnik / Lola Đorđević) -
Nikola Selaković (Foto:Sputnik / Lola Đorđević)

Selaković je istakao da se srpska kulturna i duhovna baština na prostoru Kosova i Metohije nalazi u ponižavajućem položaju, uključujući i četiri spomenika koji su uvršteni na Listu svetske baštine Uneska - Visoki Dečani, Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Pećka Patrijaršija.

On je ukazao da je Manastir Visoki Dečani najčešće napadani objekat kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

- Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine, koja je i vredan deo evropskog hrišćanskog nasleđa, Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je samoproglašeno Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti. Takvim pristupom Prištine srpska kulturna baština se dodatno ugrožava - rekao je Selaković.

On je rekao da je čitav slučaj prerastao u potpuni apsurd, time što je nevladina organizacija koja sebe naziva Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda, inače bliska političkim strukturama u Prištini, prošlog vikenda zatražila da se protiv igumana Manastira Dečani Save Јanjića pokrene istraga zbog ratnih zločina.

Selaković je obraćanje započeo protestom zbog isticanja zastave samoproglašenog Kosova u pozadini predstavnice Prištine Donike Gervale, ističući da se radi o ponovljenom nepoštovanju pravila procedure rada Savjeta bezbjednosti UN.

Sjednica Saveta bezbednosti UN o Kosmetu odvija se u video-formatu zbog pandemije nastavljena je danas nakon kratkotrajnog prekida, nastalog radi održavanja konsultacija iza zatvorenih vrata.

Zasjedanje je bilo prekinuto nakon što je predstavnik Rusije Dimitrij Poljanski zatražio da predstavnica Prištine promjeni ili ukloni zastavu samoproglašenog Kosova.

Savjet bezbjednosti UN razmatra danas izvještaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu i Metohiji za period od septembra 2020. do marta 2021. godine.

Šef Unmika Zahir Tanin izjavio je da je dijalog sa Beogradom osnova napretka, koja "mora doći iznutra" i da to moraju shvatiti političari u Prištini.